2.3 C
Gornji Vakuf
Petak, 19. Aprila 2024.

Para na bacanje: Dvije vlade u SBK primaju pune plate

U Srednjobosanskom kantonu (SBK) trenutno postoje dvije vlade, stara – koja je vraćena po preporuci visokog predstavnika Evropske unije (EU) u BiH Valentina Incka (Inzko), i nova – izabrana 10. maja, koja čeka odluku Ustavnog suda Federacije BiH o rješavanju svog statusa.

Iako su mišljenja parlamentarnih stranaka oko legitimiteta ovih vlada podijeljena, jedino što je zajedničko za obje je da će ministri imati redovne plate.

Pet ministara Vlade SBK u tehničkom mandatu, uz plate i naknadu toplog obroka, pobrinulo se da već na prvoj sjednici po povratku na dužnost izglasaju i dodatak na platu, jer po ovlaštenju svaki od njih vodi još po jedno ministarstvo, s obzirom da su neki ministri iz ranijeg saziva otišli na druge funkcije.

Devet članova Vlade SBK, koji se nalaze na čekanju i od 26. jula ne dolaze na posao, do daljnjeg će primati pune plate, ali im je uskraćena naknada za topli obrok.

Kako se ne vidi skoro rješenje problema oko imenovanja izvršne vlasti u SBK, sve ovo je novo opterećenje za porezne obveznike i kantonalni budžet, koji je opterećen dugovanjima iz ranijeg perioda, a među njima su, između ostalog, neisplaćene razlike plata i naknada budžetskim korisnicima, po pravosnažnim sudskim presudama.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti