10.7 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 28. Marta 2024.

FOTO: Muslimani Gornjeg Vakufa obilježili noć Lejletu-l-Bedr

Večeras su muslimani obilježili noć Lejletu-l-Bedr, noć u kojoj su ahsabi zabilježili prvu veliku pobjedu nad mušricima. Ovo je bitka u kojoj je Allah pomogao da istina pobjedi neistinu, da Islam pobjedi. Božja pomoć je bila poslana u vidu kiše i meleka, „sve obilježenih“.  Na području Medžlisa IZ Gornji Vakuf, mubarek noć je obilježena u svim džematima.

Centralna svečanost obilježavanja bitke na Bedru priređena je u džamiji Mehmed bega Stočanina. Poslije klanjanja Teravih namaza džematlijama se obratio Hasan ef. Glamočak, nakon čega su program izveli polaznici mektebske pouke iz ovog džemata. Predavanje o noći Lejletu-l-Bedr održao je glavni imam Medžlisa IZ Gornji Vakuf, Enes ef. Omerović.

Na kraju jednosatnog programa uručene su Vakufname porodici Hadžiabdić zbog pomoći pri uređenju mezarja, te Fejsalu Kirlić. Porodica Hadžiabdić je počastila prisutne džematlije u skladu sa višegodišnjom tradicijom.

Ova mubarek noć se naziva Lejletu-l-Bedr i to je 17. noć Ramazana kada se muslimani prisjećaju bitke na Bedru koja se dogodila 624. godine, odnosno druge godine po Hidžri. Ova bitka imala je presudan značaj za muslimane jer su poslije nje dobili svoju punu prepoznatljivost kao zajednica Ummeta.

Bitka na Bedru simbolizira bitku između vjere i nevjere, istine i zablude, kvaliteta i kvantiteta i stvarne snage i fiktivne moći. Ona je pokazala da se čvrstom vjerom u plemenitog Allaha i Djelitelja pobjede mogu postići neočekivani rezultati i poraziti daleko jači, opremljeniji i brojniji neprijatelj! Ramazan nije samo mjesec posta i ibadeta. On je i mjesec pobjede. Prije svega, pobjede nad samim sobom, a onda nad svim drugim. Zbog toga Allah Plemeniti i kaže: „ Allah vas je pomogao na Bedru, kada ste bili malobrojni – zato se bojte Allaha, da biste bili zahvalni“.

Nakon trinaestogodišnje borbe sa samim sobom, savladavanja najtežih prepreka i iskušenja, podnošenja svirepih tortura i poniženja, kaljenja u užarenoj Mekki, dolazi slast Ramazana. Ali, uz to, dolazi i prva slast pobjede. Međutim, do te pobjede se nije moglo doći, dok nije došlo do pobjede na poprištu ljudske duše i na planu stvarnog života. Kada se nefs oslobodi sebe radi sebe, od svojih želja i svojih strasti, od svojih prljavština i svojih mržnji, od svojih okova i svojih lanaca, kada požuri u okrilje Allahove milosti i oprosta i Njemu se prepusti, onda on postaje oslobođen svih tereta i omči, i kako veli Sejjid Kutb, „dolazi do pobjede: stvarne pobjede!“.

{joomplucat:268 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti