9.6 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 28. Marta 2024.

FOTO/VIDEO: Bistrica

Put ekipe web portala gornjivakuf-x.com kroz naseljena mjesta Gornjeg Vakufa, odveo nas je u Bistricu, svega tri kilometra udaljenu od gradske zone.

Bistrica je jedno od najstarijih naseljenih područja u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Naša ekipa je u dijelu Bistrice koji se naziva Barnjaci pronašla nekolicinu stećaka, sličnih onima koji se nalaze na Zvizdama i u Pridvorcima. Šteta je prava da je to blago Bistrice zapušteno i obraslo šibljem. Postoje pisani tragovi da se još 105 godine nove ere u Bistrici ispiralo zlato. Stari Rimljani su eksploatisali mangan i barit.

U periodu Osmanske vladavine u Bistrici su bile dvije kula, te se taj dio ovog naselja danas zove Kula. Obe kule su uništene, a zadnja od njih je Abazovića kula, koja je izgorjela 1912. godine. Iz ovog perioda su ostali i stari Šehitluci, također smješteni u Barnjacima, nedaleko od srednjovjekovnih stećaka.

Bistrica je jako bogata vodama, a i sam naziv ovo naselje vuče od riječi Bistrae, što znači kristalno čista, bistra. Zabilježeno je da Bistrica ima čak devet vrela od kojih se posebno izdvajaju Picino vrelo, Vučje vrelo, te Kauš vrelo bogato dosta toplom vodom, koju lokalno stanovništvo koristi za napajanje stoke.

Bogomolje Bistrice

Bistrica je od davnina bila multinacionalno i multikonfesionalno mjesto, a cijenu toga je platila u ratu 1992.-1995. kada je gotovo cijela zapaljena i uništena. Prema neslužbenim podacima iz 2010. godine u Bistrici danas živi 717 Bošnjaka i 377 Hrvata.

Na ulazu u naselje nalazi se crkva u kojoj je sjedište župe Bistrica, sv Terezija od Djeteta Isusa koja ove godine slavi 80 godina svog postojanja. U župu Bistrica još spadaju Vilić Polje, Hrasnica, Grnica i dio Krupe.

Uz samo rijeku „Rika“, u podnožju dijela Bistrice koji se zove Vukovići, nalazi se džamija sagrađena 1974. godine. Islam je u Bistrici mnogo starijeg datuma, ali su se vjerski obredi do 1974. godine obavljali u neadekvatnim prostorijama bez munare.

Izgradnja uništenog naselja

Prema službenim podatcima Bistrica je u ratu 1992.-1995. pretrpjela najveća razaranje na području općine Gornji Vakuf – Uskoplje. Šesnaest godina nakon rata većina infrastrukture je obnovljena, a tu su i neki novi, vrlo zanimljivi objekti.

U samom centru Bistrice 31.07.2000. godine, svečano je otvoren spomenik šehidima ovog naselja, za njih 72, od čega 52 lokalna i 20 boraca koji su došli iz drugih mjesta da brane Bistricu. Na Pavlinama je 2009. godine otvorena Kapija u sjećanje na šehide iz zadnjeg rata, a godinu dana kasnije postavljen je kamen temeljac za izgradnju Šehidske kapije na starim Šehitlucima u Barnjacima.

{s}dozivigv/dgbistrica{/s}

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti