11.6 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 25. Aprila 2024.

FOTO: Muslimani Gornjeg Vakufa obilježili najvrjedniju noć u godini, Lejletul kadr

Večeras je širom Bosne i Hercegovine a tim i u Gornjem Vakufu, obilježena najvrjednija noć za muslimane u godini, noć Lejletul kadr.

Džamija Mehmed bega Stočanina u Gornjem Vakufu, večeras je bila premala da primi sve vjernike da klanjaju jaciju namaz i teravih namaz. Zbog velikog broja vjernika jedan dio je morao molitvu da obavi u haremu džamije. Jaciju namaz predvodio je prof. hadži Enes ef. Omerović dok je teravih namaz predvodio hadži Hasan ef. Glamočak. Nakon što su se klanjali namazi pristupilo se učenju mevluda u povodu dvadeset i sedme noći mjeseca ramazana, noći Lejletul kadr. Prigodan program izveli su i polaznici vjerske pouke čiji je muallim hadži Hasan ef. Glamočak. Nakon proučenog mevluda prisutnim se obratio glavni imam MIZ Gornji Vakuf prof. hadži Enes ef. Omerović koji je u svom govoru rekao sljedeće: „Ovo je najvrjednija i najodabranija noć uopće. To je noć kontakta Neba sa Zemljom. To je događaj kakav Zemlja nije doživjela. Ništa se ne može porediti s ovom noći u smislu veličine, značaja i utjecaja na život čovječanstva“.

Poslije govora glavnog imama pročitani su svi vakifi od Mehmed bega Stočanina utemeljitelja našeg grada pa do današnjih živih vakifa. Poslije kraće pauze u kojoj su vjernici mogli da promijene abdest uslijedilo je klanjanje nafila i učenje zikra kojeg je predvodio jedini derviš na području naše općine Elmir Čalkić. Učenjem zikra završen je ibadet u džamiji a vjernici su isti nastavili da obavljaju kod kuće.

U Gafića – Memića džamiji, također je obilježena ova mubarek noć. Primjetan je evidentan pad broja muških vjernika u ovom džematu u odnosu na prethodne godine. Skroman program pripremio je imam Gafića – Memića džamije, profesor Muhamed Pezić sa najmlađim polaznicima mektebske pouke.

Noć Kadr znaći Noć određivanja i planiranja, a može značiti i vrijednost i položaj. Oba značenja su u suglasju s velikim kosmičkim događajem koji će promijeniti svijet, njegove vrijednosti i kriterije, težnje i aspiracije. To je veličanstvena noć koju je Allah odabrao da bude početak objavljivanja Kur'ana koji će svoje svjetlo snažno emanirati na ljudsku svijest i kompletan čovjekov život. Obzirom da se ta noć pojavljuje samo jedanput godišnje, da je vrijednija od hiljadu mjeseci u kojima nema te noći i da pruža jedinstvenu priliku zadobijanja Allahovih blagodati, neophodno ju je iskoristiti na najbolji mogući način. Allahov Poslanik, s.a.v.s., kroz svoje savjete jasno je napomenuo da bi tu noć trebalo provesti u ibadetu. Uz to je Allahov Poslanik, s.a.v.s., Aiši, r.a., kada ga je pitala šta da uči u toj noći, preporučio dovu, koju bismo i mi trebali naučiti i učiti je što više upravo tu noć. Dova glasi: “Allahumme inneke Afuvvun, tuhibbu-l¬-’a'fve, fa’fu anni!/Allahu, Ti si, doista, Onaj koji prašta, voliš praštanje, pa oprosti meni!” Budući da je u toj noći počelo spuštanje Allahove Riječi, uspostavljanje kodeksa ponašanja čovjeka na Zemlji i uspostavljanja Allahovih zakona po kojima se Njegova stvorenja moraju ponašati, onda bi, barem u posljednjih deset dana ramazana trebalo jače osjećati glas Kur'ana, više ga učiti, o njemu razmišljati i pokušati u svoju svijest ubrizgati činjenicu da se Kur'an nama objavljuje.

{joomplucat:290 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija iz džamije Mehmed bega Stočanina i Gafića – Memića džamije pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti