8.5 C
Gornji Vakuf
Petak, 29. Marta 2024.

FOTO: Bajram u Gornjem Vakufu, džamije pretijesne da prime sve vjernike

Centralna bajramska svečanost za područje Medžlisa Islamske zajednice Gornji Vakuf održana je u glavnoj džamiji Mehmed bega Stočanina. Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu uputio glavni imam prof. hadži Enes ef. Omerović.

U svojoj bajramskoj hutbi glavni imam je rekao sljedeće: „Ovogodišnji ramazan ostat će upamćen po dugim i vrućim danima, po punim džamijama na teravih-namazima i po velikom prisustvu omladine na noćnom kijam-namazu u blagoslovljenoj noći, Lejletu-l-Qadra“.

Prisjetio je prisutne na fetvu donesenu u ovom ramazanu, a koja se odnosi na zabranu učešća na bajramskim sijelima,dernecima i sl. gdje se prodaje alkohol, vrše ostale u Islamu nedozvoljene radnje. Ova fetva koja je donijelo vijeće za fetve je obavezujuća za sve muslimane.

Na kraju hutbe pozvao je sve džematlije da sutra u deset sati dođu ispred glavne džamije odakle će se krenuti u posjetu Centralnom šehidksom mezarju. Isti dan poslije ikindije namaza u Bistrici će biti proučen Ja-sin za šehide, a u četvrtak poslije akšam namaza u velikoj Sali Centra za obrazovanje i kulturu biće organizovana bajramska akademija u povodu Ramazanskog bajrama.

Hutbu je završio tradicionalnom bajramskom čestitkom „Bajram Šerif Mubarek Olsun!“

Gafića – Memića džamija je bila pretijesna da primi gotovo 350 vjernika koji su došli da klanjanjem obilježe najveći praznik kod muslimana. Bajram namaz je klanjao i bajramsku hutbu održao muderis Muhamed ef. Pezić.

Poslije klanjanja Bajrama, vjernici su se uputili na Centralno šehidsko mezarje da učenjem Fatihe čestitaju Bajram najvećim sinovima Bosne i Hercegovin, šehidima.

Kako javljaju naši dopisnici iz Boljkovca, Hrasnice, Bistrice, Vrsa i drugih džemata, i u tim naseljima džamije su bile pretijesne da prime sve vjernike.

Do momenta pisanja ovog izvještaja nije zabilježen niti jedan veći incident, a prisutna je pojačana upotreba pirotehnike.

Uredništvo Web portala GornjiVakuf-x.com još jednom iskreno čestita Bajram svim ljudima dobre volje. Bajram Šerif Mubarek Olsun!

{joomplucat:296 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija iz džamije Mehmed bega Stočanina i Gafića – Memića džamije pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti