2 C
Gornji Vakuf
Petak, 19. Aprila 2024.

FOTO: Osamnaest godina sjećanja na heroje Mahale i Gornjeg Vakufa

Danas je obilježena osamnaesta godišnjica od pogibije rahmetli Atife Karalić – Tifke i Dželilhodžić Mustafe – Mute, ali i pogibije Mišić Muzafera i Ramič Asima, odnosno smrti Bušatlić Amira.

U ljeto 1993. godine na brdima iznad Mahale vodile su se velike borbe između Armije BiH i HVO i HV za Gornji Vakuf.

Težak dan za Armiju bio je 3.09.1993. godine. Tog dana na lokalitetu Stublića poginuli su Mišić Muzafer i Ramić Asim, a teško je ranjen Dželilhodžić Mustafa, kojem je u pomoć pritekla gornjovakufska heroina Atifa Karalić. Dok mu je ukazivala pomoć, na lokalitetu Ciganskih njiva, pripadnici HVO  i HV, koji su napadali grad, su bacili granatu i Tifka i Muta su na licu mjesta ostali mrtvi.

Tugu tog nesretnog 3. septembra upotpunila je smrt Bušatlić Amira, koji je prethodnih dana bio teško ranjen na Stubliću. Na ovaj dan ranjen je i Asim Demirović – Asko.

Program obilježavanja ovog tužnog dana za Mahalu i Gornji Vakuf počeo je obilaskom Centralnog šehidskog mezarja, gdje je proučen Jasin pred duše šehida, a glavni imam Medžlisa IZ Gornji Vakuf, Enes ef. Omerović je ukratko posjetio na obavezu brige za djecu šehida.

Grupa od gotovo stotinu učesnika, sa Šehidskog mezarja mirnim pohodom se uputila prema Ciganskim njivama, gdje su poginuli Tifka i Muta. Na spomen ploči su Dževad Dedić i Elezović Rejhana ispred kolektiva Doma zdravlja položili cvijeće, a isto su učinili i predstavnici Udruženja građana „Branioci grada“.

Prisutne gornjovakufljane je prvo poselamio Dželilhodžić Hamid, otac rahmetli Mute, da bi zatim ratni komandant Dževad Agić podsjetio kako je to bilo 1993. godine, i gdje su se sve nalazile ratne linije, te dodao: „Bez podcjenjivanja i jedne kvote na kojoj se branio Gornji Vakuf, mislim da je on odbranjen upravo na ovom lokalitetu“.

{joomplucat:305 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti