1.8 C
Gornji Vakuf
Subota, 20. Aprila 2024.

FOTO/VIDEO: Ždrimci

Ždrimci su naseljeno mjesto koje ulazi u sastav općine Gornji Vakuf-Uskoplje i nalazi se na 4 kilometra istočno od grada. Nadmorska visina ovog pitomog naselja je oko 740 metara.

Ždrimci su mjesto koje je veoma bogato prirodnim ljepotama. U njemu se nalaze tri jezera različite veličine. Jezera su jedno od drugog udaljena nekih 250 metara i nalaze se u valovitoj dolini. Hodžića jezero, koje se još naziva i Veliko ili Hadžino, je najljepše i najveće jezero. Kružnog je oblika sa dužinom oko 120 metara i širinom do 100 metara, te sa najvećom dubinom oko 20 metara, a pored njega postoje još dva manja jezera i zovu se Pasije i Pijavičko.

Nekoliko stotina metara iznad sela Ždrimci uklesan između dvije stijene nalazi se prelijepi “divlji” vodopad visine od oko 29 metara, u narodu poznat kao Crnodolski slap.

Naselje Ždrimci broji oko 755 stanovnika od kojih je 211 muslimansko, a 544 katoličko. Ovo naselje ima i područnu školu Osnovne škole Uskoplje koje broji oko 35 učenika.

Putevi ovog naselja su većinom pokriveni asfaltom, a ovih dana se izvode radovi na asfaltiranju ostalih puteva koji se nalaze u blizini jezera.

{s}dozivigv/dgzdrimci{/s}

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti