11.2 C
Gornji Vakuf
Utorak, 16. Aprila 2024.

Obilježen Dan općine, otkrivena spomen ploča na mostu ‘Kaplar Wayne Edwards’

Danas je u Gornjem Vakufu-Uskoplju svečano.

Naime, stanovnici Gornjeg Vakufa-Uskoplja proslavljaju Dan općine 1. oktobar. U povodu Dana općine, u velikoj sali JU Centra za obrazovanje i kulturu je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Gornji Vakuf-Uskoplje. Svečanost obilježavanja Dana općine svojim prisustvom je uvećao i britanski ambasador njegova ekselencija Nigel Casey.

Sjednicu OV vodio je predsjednik Općinskog vijeća Gornji Vakuf-Uskoplje Marinko Krajina. Prisutnima gostima čestitkama u povodu Dana općine obratio se načelnik općine Gornji Vakuf-Uskoplje Sead Čaušević, koji je u svom govoru upoznao prisutne sa realizovanim projektima u protekloj godini i planovima za narednu godinu.

Priznanja sa poveljom općine za 2011. godinu dobili su fra Dominko Batinić, Dom zdravlja Gornji Vakuf-Uskoplje i Srednja škola Uskoplje.

Za zabavni program na svečanoj sjednici OV zaduženi su bili članovi HKD Napredak i BZK Preporod iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Na kraju svečane sjednice vijeća, prisutni su se uputili prema mostu kod Doma zdravlja koji je dobio ime „Kaplar Wayne Edwards“.

Na mostu je upriličeno otkrivanje spomen ploče na mjestu gdje je poginuo Kaplar Wayne Edwards od snajperskog metka vozeći tenk. Ploču su otkrili britanski ambasador Nigel Casey i Kimberly Gough, sestra poginulog Edwardsa. Tablu na jednoj strani mosta otkrili su načelnik Čaušević zajedno sa britanskim ambasadorom, dok su drugu tablu na drugom kraju mosta otkrili predsjednik OV Marinko Krajina i penzionisani pukovnik Stewart koji je bio komandant poginulom Edwardsu.

Svečanosti otkrivanja spomen ploče prisustvovali su pored britanskog ambasadora, sestre poginulog Edwardsa i potpukovnik Stephen Croft, penzionisani general Džemo Merdan i mnogi zvaničnici iz kulturnog i političkog života.

Podsjećamo inicijativu za imenovanje ovog mosta pokrenuo je naš sugrađanin Džan Tumbak koju je podržao i web portal Gornji Vakuf-X.com.

{joomplucat:323 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti