2.4 C
Gornji Vakuf
Petak, 26. Aprila 2024.

Travnik: Korak bliže formiranju Vlade SBK

Predsjednici HDZ BiH, HDZ 1990, SDA i SDP-a Srednjobosanskog kantona bliže su konačnom dogovoru o uspostavi nove Vlade SBK, rečeno je Feni nakon njihovog sinoćnjeg sastanka održanog u restoranu “Bosna” u Travniku.

Na neriješena pitanja o kojima se kantonalni predsjednici nisu mogli usaglasiti očitovat će se predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija. Ukoliko bi pak njih dvojica postigli dogovor o spornim pitanjima već početkom naredne sedmice mogao bi biti imenovan mandatar, a vrlo skoro i nova Vlada SBK.

Kako se neslužbeno saznaje, pitanje kome će pripasti Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta SBK također je ostalo neriješeno.

“Otvorili smo jako puno pitanja, a ostale su još neke sitnice koje su sporne i nismo ih uspjeli usAglasiti. Uputili smo upite vrhu HDZ-a i SDP-a da se očituju o spornim pitanjima, a kada dobijemo odgovore iz naših centrala vjerujem kako ćemo vrlo skoro potpisati sporazum o uspostavi vlasti. Dan poslije potpisivanja sporazuma možemo očekivati imenovanje mandatara, a nakon toga, sukladno zakonskoj proceduri, i konstituiranje nove Vlade SBK“, izjavila je za Fenu predsjednica KO HDZ BiH SBK Lidija Bradara.

Predsjednik KO SDP BiH SBK Zukan Helez potvrdio je također kako su ostale još neke sitnice koje nisu mogli usaglasiti.

“U međuvremenu smo uspostavili i kontakt s rukovodstvima stranaka te dogovorili da sporna pitanja prenesemo na viši nivo, odnosno na vrhove stranaka. Nakon njihovog očitovanja i eventualnog dogovora mi smo spremni predložiti mandatara te krenuti s procedurom za izbor nove Vlade“, objasnio je Helez.

{JFBCGraph image=http://www.gornjivakuf-x.com/media/k2/items/cache/d91d2793afc1e2281971343ae9f4138f_XL.jpg}

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti