7.3 C
Gornji Vakuf
Srijeda, 24. Aprila 2024.

FOTO: U OŠ ‘Gornji Vakuf’ održan seminar za roditelje

U subotu, 12.11. 2011. god., sa početkom u 13.00 sati, u prostorijama Osnovne škole “Gornji Vakuf”, održan je jednodnevni seminar za roditelje učenika sedmih razreda. Ovaj seminar koji je bio edukativnog tipa, organizovao je nastavnik Islamske vjeronauke Saudin Cokoja u saradnji sa direktorom ove škole gosp. Dževadom Isakovićem i školskim pedagogom mr. Sinan Emirom.

Tema seminara je bila “Izazovi puberteta, preventiva i liječenje”, a gost predavač je bila mr. Amra Pandžo, magistar religijskih nauka i direktorica Udruženja za dijalog u porodici i društvu “Mali koraci” koje se bavi edukacijom u oblasti izgradnje mira, vjere i odgoja.

Obično je poznato da učenici u sedmom razredu (14-njaci), ulaze u jednu novu fazu svog života, fazu spolnog i psihičkog sazrijevanja. To je period koji je pun izazova i nedoumica. To je period puberteta. Svjesni stanja u kojem živimo i svjesni kakve sve moralne opasnosti vrebaju našu djecu, stava smo, da je svaki savjet ili pomoć dobro došao svakom roditelju koji je ponekad nemoćan da svoje dijete izvede na pravi put.

Uvodnu riječ je imao prof. Saudin Cokoja, dok je uvod u temu seminara imao školski pedagog mr. Sinan Emir. Nakon uvodnih riječi, mr. Amra Pandžo se kroz svoje izlaganje dotakla osnovnih postulata perioda puberteta te sve one faze koje mogu da se dese kod njihove djece, bilo da se radi o psihičkim ili tjelesnim promjenama. Zatim je bilo govora o odnosu roditelj – dijete, način komunikacije, kazna, nagrada, učenje, duhovni mir kod djeteta, spoj pedagogije i vjere te druge stvari vezane za uspješno prevazilaženje problema zvani pubertet.

Na kraju Seminara, mr. Amra Pandžo je imala i malu radionicu sa roditeljima gdje su oni preko anonimnih papirića izlagali svoje probleme i probleme svoje djece. Nakon toga se otvorio razgovor gdje su bila postavljena i određene pitanja u vezi odgoja, uzora i komunikacija sa djecom.

{joomplucat:348 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

{JFBCGraph image=http://www.gornjivakuf-x.com/media/k2/items/cache/cb814f6646368a9340b7ed30aa1a9ed7_L.jpg}

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti