18 C
Gornji Vakuf
Subota, 20. Jula 2024.

Počeo sa radom automatski tretman za obradu otpadnih voda u firmi Saraj-Komerc

Obezbjeđenje neophodne opreme, kao i njenu ugradnju i probni rad, izvodili su i nadzirali stručnjaci iz firme Prima Tech iz Republike Hrvatske, pri tome primjenjujući najnovije tehnologije iz ove oblasti u regionu Jugoistočne Evrope.

Postrojenje je potpuno automatizovano sa maksimalnim kapacitetom od 10 m2/h obrađene vode i sa 50 do 60% vraćene vode u proces površinske zaštite. Obrada vode se vrši preko kvarcnog pijeska i uglja, a onda preko jonoizmjenjivačkih smola vraća natrag u proces.

Postrojenje za jonsku izmjenu je upravljano preko specijalnog računarskog programa. Voda koja ne ide na jonoizmjenjivače se neutralizuje uz kontrolu parametara neutralizacije i prolazi u taložnik uz doziranje flokulanata.

Nastali talog se odstranjuje u filter-presi i konačno se obrađena voda nakon završnog mjerenja ispušta u recipijent. Zauljena voda se posebno obrađuje i oduljava u separatoru ulja, a oduljene vode obrađuju se ponovo na standardan način.

Sufinansiranje ovog značajnog projekta svesrdno je finansijski pomogao Fond za zaštitu okoliša FBiH, čiji Stručni saradnik gosp. Almir Kočo nije krio zadovoljstvo nakon obilaska ovog postrojenja.

Saraj – Komerc je firma koja će i dalje na dobrobit svih zainteresovanih strana nastaviti da uz uspješne poslovne projekte izvodi i projekte iz oblasti zaštite okoliša, a dokaz za to je certifikat ISO 14001 koji firma posjeduje već od 2007. godine, kao i opredjeljenje kompletnog rukovodnog tima i svih njenih radnika.

{joomplucat:356 limit=8|columns=4|ordering=random}

Direktan link do GALERIJE FOTOGRAFIJA.

{JFBCGraph image=http://gornjivakuf-x.com/media/k2/items/cache/d503b79bddae5a3eeed71620c726e5d6_L.jpg}

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti