15.4 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 25. Jula 2024.

INTERVJU: Anida Begović, Majstorica karatea crni pojas prvi dan

Anida Begović je prva žena Majstor karatea crni pojas prvi dan u redovima najtrofejnijeg sportskog kolektiva u Gornjem Vakufu-Uskoplju, KK Sloga. Na polaganju održanom prije desetak dana, pored nje ovo zvanje ponijela su još tri karataša Sloge, Ahmed Brica, Samir Beganović i Ante Nikolić.

Inače, Anida je na Državnom prvenstvu u karateu za juniore održanom ove godine, osvojila treće mjesto i ostvarila najveći uspjeh gornjovakufsko-uskopaljskog ženskog karatea ikada.

Razgovor vodio: Aid Gafić

Kada si počela da se baviš karateom? Odakle ti se javila želja baš za ovim sportom?

Počela sam trenirati u 3.razredu osnovne škole. Odabrala sam karate jer smatram da je to sport koji je jako zanimljiv za treniranje i uči nas stvarima koje nam zapravo mogu biti korisne u životu.

Koliko dugo se već baviš karateom?

Karateom se bavim već 7 godina.

Po tvom ličnom mišljenju, da li je za jednog uspješnog sportistu važnija fizička sprema ili volja?

Mislim da ako želi ikakve rezultate, sportaš mora biti fizički spreman, ali odmah za to vežem i volju, jer bez volje za treniranjem mnogo je teško, a što je jača volja, fizička spremnost i uspjeh neće izostati.

Da li je nekada bilo ozbiljnijih povreda?

Na moju sreću, nije bilo povreda. Bilo je problema koji prate mnoge sportaše u razvoju, kada krenemo da izrastamo, najčešće su u pitanju koljena ali sada su ti problemi, u mom slučaju neprimjetni.

Šta smatraš svojim najvećim uspjehom?

Za svoje najveće uspjehe smatram svoje prvo takmičenje ,to je ujedno i moja prva zlatna medalja, zatim 3. mjesto na Državnom prvenstvu za juniore 2011.godine, a moj najveći uspjeh je to što sam odabrala život uz aktivno bavljenje sportom i dostigla majstorsko zvanje.

Da li ima neko ko je posebno zaslužan za tvoj cjelokupan uspjeh i da li imaš nekog uzora?

Na putu do mog cjelokupnog uspjeha pomoglo mi je dosta osoba. To su prvenstveno moji treneri, koji su me naučili svemu što znam, i prikazali mi karate kao sport u najljepšem svjetlu. Pored njih tu su i moji roditelji, koji su me podržavali u mojim odlukama i davali mi savjete bez kojih ne bih postigla mnogo stvari, ali ne zaboravljam ni kolege iz kluba, jer svi mi trenirajući zajedno sugerišemo jedni drugima greške, posmatrajući druge analiziramo sebe i javlja se pozitivni takmičarski duh, težnja da budemo bolji jedni od drugih i tu smo svi na dobitku.

Uzora nemam, ali kada su u pitanju kate, sviđa mi se rad Luce Valdesija.

Kakav je osjećaj biti nosilac majstorskog zvanja?

Nisam sigurna koji termin da upotrijebim. Mogla bih to opisati kao neku mješavinu ponosa, uzbuđenja, zadovoljstva i mnogo sreće.

Kakvi su ti planovi za budućnost, da li će imate neke veze sa karateom?

Moj plan za budućnost još uvijek nije utvrđen, međutim bez obzira na moj poziv u budućnosti namjeravam se usporedo baviti i karateom .

Hvala ti na izdvojenom vremenu za GornjiVakuf-x.com i želimo ti mnogo sreće u životu, sa mnogo sportskih uspjeha.

{joomplucat:372 limit=8|columns=4|}

Direktan link do GALERIJE FOTOGRAFIJA.

{JFBCGraph image=http://www.gornjivakuf-x.com/media/k2/items/cache/9e02b4257c05e19434bd28a1f3ded3e5_L.jpg}

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti