4.5 C
Gornji Vakuf
Srijeda, 24. Aprila 2024.

FOTO: Krč, brdo koje je odbranilo Mahalu

U organizaciji Udruženja boraca „Branioci grada“ Gornji Vakuf danas je organizovan pohod na brdo Krč u sjećanje na petnaest poginulih heroja Mahale, Gornjeg Vakufa i Bosne i Hercegovine. Ni nakon devetnaest godina, sjećanja na januar 1993. godine ne blijede, naprotiv, u ovogodišnjem pohodu bilo je više učesnika nego prethodnih godina.

Povorka u kojoj je bilo preko 150 Gornjovakufljana je krenula ispred „Gafića – Memića“ džamije. Prvo se zaustavila na Centralnom Šehidskom mezarju, gdje je Muhamed ef. Pezić održao kraći govor i proučio fatihu pred duše Šehida Gornjeg Vakufa.

Nakon zadržavanja na Šehidskom mezarju, povorka predvođena predsjednikom Udruženja boraca „Branioci grada“ Eminom Kicom, nastavila je svoj put do Krča preko Uševičke staze.

Na lokalitetu Krča govor je održao ratni komandant Dževad Agić, koji je podsjetio na događanja iz januara 1993. godine, kada su se vodile najžešće bitke za Gornji Vakuf. Komandant Agić je upozorio na obavezu sjećanja na 1993. godinu. „U rat se išlo srcem, da se odbrani kućni prag, iako niko od nas nije imao neko posebno vojno znanje, a posebno nismo imali logistiku, kakvom su raspolagali agresori na naš grad“, prisjetio se Agić.

Ratna linija koju su branili sinovi mahale bila je na rasponu, Relej – Krč – Seoci- Ciganske njive. To su kote koje su držale agresorske snage na distanci od gradske zone. Znajući značaj ovih linija, pripadnici HVO-a, pomognuti Hrvatskom vojskom su vršili svakodnevna granatiranja utvrđenja u kojima su bili branioci.

Ratni komandant, čiji vojnici su ostavili svoje živote na brdima iznad Mahale, Tahir Demirović, je prisutne upoznao o inicijativi, da 15 branioca koji su poginuli između 18.1.1993. i 22.1.1993. godine budu odlikovani najvećim ratnim priznanjem, zlatnim ljiljanom. „Odbrana ovih brda je događaj iz nedavne prošlosti kojeg se mora sjećati Gornji Vakuf, ali i najviše instance države Bosne i Hercegovine, jer ovdje je zaustavljeno širenje Hrvatske u Bosni i Hercegovini“ – dodao je Demirović.

Ovo je spisak poginulih branioca čija imena treba da ostanu zapisana zlatnim slovima na svakom komadiću papira što ih ovaj grad i država imaju:

Relej (18.1.1993.)

Arman Cvijetić (Jajce)
Adem Kirlić
Hadžiabulić Zahid (Baraba)
Kuga Vlado 

Seoci (22.1.1993.)

Demirović Ismet
Elezović Jasmin
Brica Nadir
Mršić Kemal

Krč (22.1.1993.)

Arapović Emir
Arapović Hasan
Arnautović Smajl
Demirović Salih
Redžić Muhamed
Hrelja Nazif
Hodžić Ibrahim
Ribić Edhem (Civilna zaštita)

{joomplucat:390 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

{JFBCGraph image=http://www.gornjivakuf-x.com/media/k2/items/cache/346cfc4cda7a853e9a165b7df6f7b442_S.jpg}

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti