6.9 C
Gornji Vakuf
Petak, 19. Aprila 2024.

Zaim Muminović iz Hrasnice već 60 godina svira tamburicu

Iako relativno mala zemlja, Bosna i Hercegovina ima bogatu kulturu koja je imala veliki uticaj na ostale zemlje Balkana. Ona se ispoljavala na raznim područjima ljudske djelatnosti, a uključivala je muziku, književnost, film, likovnu i primijenjenu umjetnost. Muzika Bosne i Hercegovine ima dugu i slavnu historiju. Tradicionalna muzika Bosne je mješavina raznih balkanskih uticaja, u kojoj se susreću najrazličitiji motivi i žanrovi. Najčuvenija je ipak sevdalinka, ljubavna pjesma karakterističnog izraza, koja u Bosni ima veoma dugu tradiciju, a odlikuje je sentimentalna muzikalnost i poetski, romantični tekst melankoličnog ugođaja. To ni ne čudi, jer je u osnovi turske riječi “sevdah” – ljubav.

Održala se, ne samo zbog svoje sentimentalne muzikalnosti već i zbog ljudi koji su je godinama njegovali baš onakvu kakva je izvorno, poklanjajući joj posebno mjesto u svom životu.

Imamo čast da takvog jednog čovjeka imamo i u našem gradu, riječ je o sedamdesettrogodšnjem Muminović Zaimu iz Hrasnice kod Gornjeg Vakufa. Ovaj veliki tradicionalista svira dva instrumenta, prim/bisernicu i tamburicu.

U svojoj 13-toj godini počeo je da uči da svira. Nije imao privatne učitelje nego je sam. slušajući druge dok sviraju, i sam učio. Njegova velika ljubav prema muzici tjera ga da nabavi i vlastite instrumente. Počeo je svirati na tamburi 1952., a svoj prvi prim kupio je 1957. godine.

Zaim je prvo javno predstavljanje imao pred mještanima svog naselja na seoskim sijelima. Nakon toga svirao je i po tradicionalnim teferičima.

Zapažen je i njegov nastup u predstavi “Knja” u kojoj je svirao prim.

I na drugoj strani svog života Zaim se može pohvaliti uspjehom. Naime nedavno je obilježio “zlatni pir”, 50-tu godišnjicu sretnoga braka sa svojom, kako on kaže ,”hanumom” Đulom.

{JFBCGraph image=http://www.gornjivakuf-x.com/media/k2/items/cache/274f1bf2bd18e7f0d33d6244e658426e_S.jpg}

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti