2 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 25. Aprila 2024.

U Gornjem Vakufu-Uskoplju proglašeno stanje elementarne nepogode

Općinski načelnik općine Gornji Vakuf – Uskoplje gosp. Sead Čaušević, zbog snijega koji neprestano pada od petka ujutro sazvao je sjednicu općinskog štaba civilne zaštite. Sjednica je održana u kancelariji načelnika sa početkom u 17:00 sati. Donesena je Odluka o proglašenju prirodne nesreće od sniježnih padavina. Visina snježnog pokrivača kreće se od 80 do 150 centimetara uz brojne nanose koji dosežu visini od preko 2 metra. U ovim trenucima cilj je držati prohodnim glavne putne pravce.

Član štaba, direktor Doma zdravlja Gornji Vakuf – Uskoplje, gosp. Ejub Zukić apelirao je da zimske službe u svoj prioritet stave putne pravce za Bojsku i Lužane gdje žive osobe koje su danas trebale otputovati u Travnik na dijalizu. Njihov neodlazak na dijalizu do ponedjeljka mogao bi biti krajnje opasan po njihov život. Također, gosp. Zukić zamolio je stanovništvo da bez velike potrebe ne dolaze u Dom zdravlja kako bi pojačani dežurni doktorski timovi mogli intervenisati u hitnim slučajevima.

Proglašenjem prirodne nesreće stekli su se uslovi za angažiranje dodatne mehnizacije javnih i privatnih preduzeća koji će raditi čitavu noć kako bi što prije učinili prohodnim većinu putnih pravaca. Iz štaba civilne zaštite zamolili su stanovništvo općine da bez velike potrebe ne kreću na put, te da, što je više moguće, uklone svoja vozila sa puteva, kako bi tokom noći zimske službe što bolje očistile većinu saobraćajnica.

Na području općine škole neće raditi u ponedjeljak, a tokom ponedjeljka će nadležno kantonalno Ministarstvo donijeti odluku o tačnom datumu početka nastavnog procesa.

Trenutno su prestale sniježne padavine pa se svi nadaju da je to dobar znak u nastojanjima za normalizaciju trenutne situacije.

{JFBCGraph image=http://gornjivakuf-x.com/media/k2/items/cache/6d4f9be9bbf8e6f07458f60414b62a53_S.jpg}

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti