5.8 C
Gornji Vakuf
Srijeda, 24. Aprila 2024.

Početak nastave u školama SBK-a u ponedjeljak

“Zbog loših vremenskih prilika, školarci ostaju u kućama do ponedjeljka kada počinje nastava u svim školama na području Srednjobosanskog kantona” rekao je danas ministar Jozo Jurina u razgovoru sa novinarom internet portala etravnik.ba

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK napominje da je nastavu obustavio do poboljšanja vremenskih prilika jer je razgovarao sa direktorima škola koji su potvrdili da ne postoje uslovi za nesmetano obavljanje nastave.

Jurina je kratko prokomentarisao najavljeni štrajk srednjobosanskih prosvjetara: “Naše je mišljenje da nema nikakvog opravdanog razloga za štrajk. Ali sindikati su ti koji donose odluke i to je njihovo zakonsko pravo. Nećemo poduzimati ništa, a iduće sedmice ćemo vidjeti šta i kako dalje” rekao je Jurina u razgovoru sa našim novinarom.

Sindikat ne mijenja mišljenje!

Za razliku od Vlade koja smatra da nema opravdanog razloga za štrajk i da se sve može riješiti razgovorom, sindikalisti ostaju pri stavu da je štrajk jedino riješenje.

“Štrajk počinje onog trenutka kada Ministarstvo kaže da počinje nastava. Da li će to biti sutra, u ponedjeljak, ili neki treći dan, to nas ne interesuje! Kada počne nastava mi idemo u štrajk. Djeca mogu doći u ponedjeljak, a mi ćemo ih vratiti kućama” kaže Muhamed Pajić predsjednik Kordinacionog odbora sindikata osnovnih škola SBK.

Šta kažu građani?

Školarci i roditelji su najveći gubitnici trenutne situacije. Građani su mišljenja da štrajk nije potreban jer ne žele da njihova djeca provedu ljeto u školskim klupama. Roditelji planiraju godišnje odmore u skladu sa školskim obavezama tako da će se i sezona godišnjih odmora u Srednjobosanskom kantonu znatno promjeniti te dodatno otežati situaciju privredi. Razgovarali smo sa građanima Travnika i Viteza:

“Može se desiti da svi zatraže godišnji odmor u augustu i onda neće niko raditi. Ovdje najviše mislim na ove sa buđeta. Mi privatnici radimo vazda” kaže jedan od anketiranih travničana.

“Neka štrajkuju. Ako su im prava ugrožena. Znam da su plate jadne kod nastavnika, dok ovi sebi dižu stalno neke plate i naknade” kaže Enes.

“Ma sramota Boga mi. Stvarno en znam gdje će im duša. Jadna djeca” kaže Sabina iz Travnika.

“Kome se ne sviđa plata, neka dadne brate otkaz. Moja kćerka ne može da dođe do posla a profesorica engleskog jezika. Ona će raditi sigurno za njihovu platu” kaže jedan od anketiranih vitežana.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti