2 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 25. Aprila 2024.

FOTO: Turski privrednici u neformalnoj posjeti Gornjem Vakufu

Delegacija turskih privrednika okupljena u udruženju „Askon“ danas je bila u neformalnoj posjeti Gornjem Vakufu. Naime, turski privrednici se nalaze u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, a nakon poslovnih sastanaka u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, odlučili su napraviti kraći odmor posjećujući  neke od bosanskohercegovačkih gradova.

Nakon što su jutros bili u posjeti Travniku i Bugojnu, gosti iz Turske su svratili u Gornji Vakuf, tačnije „Gafića-Memića“ džamiju da klanjaju podne namaz i posjete Centralno šehidsko mezarje. S obzirom da ova posjeta nije najavljena niti u gornjovakufskoj općini, niti u Medžlisu IZ, njihov domaćin je bio imam „Gafića-Memića“ džamije, Muhamed Pezić. On je drage goste iz Turske upoznao o događanjima iz proteklog rata, te je proučena zajednička dova pred duše heroja Gornjeg Vakufa.

Posebno radostan ovom posjetom bio je gornjovakufljanin Fahrudin Karač, domaćin turskih privrednika na ovom proputovanju Bosnom i Hercegovinom. Kao dobitnik najvećeg ratnog priznanja „Zlatnog ljiljana“, Karač je članovima „Akosa“  prenio neka svoja iskustava iz agresije na Gornji Vakuf, podsjetio kako je ovaj herojski grad mjesecima bio izoliran od ostatka države, a jedini izlaz iz ratnog obruča je bio preko naselja Vrse, pa preko planine Vranice, do Fojnice i Sarajeva.

Vidno sretni što su podnevnu molitvu obavili u Gornjem Vakufu, gradu u kojem su vođene jedne od najžešćih bitki za odbranu Bosne i Hercegovine, turski privrednici su nastavili putovanje prema Mostaru i Počitelju.

{joomplucat:414 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti