11.1 C
Gornji Vakuf
Petak, 26. Aprila 2024.

Gornji Vakuf: Od branja šumskog bilja i plodova preživljava veliki broj stanovnika

Gornji Vakuf-Uskoplje je mali grad u Srednjoj Bosni koji je okružen sa dvije planinske ljepotice, Radušom i Vranicom, bogat rijekama, rudama i drugim prirodnim bogatstvima. Stanje u ovoj općini kada je u pitanju ekonomija kao i u cijeloj državi nije dobro. No, stanovnici ovog pitomog gradića su navikli da se bore za sebe i svoju porodicu. Na izmaku je najteži period u godini, zima. Veliki broj stanovnika ovog grada željno iščekuje vrijeme kada počinje branje šumskih jagoda, borovnica i drugih plodova koji za veliki broj stanovnika ove općine znači egzistenciju.

U posljednjim godinama primjetna je ekspanzija u uzgoju malina. Jedan od onih koji su od početka u ovom poslu Senad Crnica ističe da je početak bio težak. Nije bio niko da nam prenese iskustvo u uzgoju malina. Mi koji smo prvi krenuli u uzgoj malina, nismo znali u šta se upuštamo, ali smo preuzevši rizik i naoružani voljom za bijeg od besparice odlučno krenuli u ovaj posao, ističe Senad Crnica.

Danas gotovo u svakom naselju postoji nekoliko uzgajivača maline što je prošle godine izazvalo i pad njene otkupne cijene. Ukupno je zasađeno oko 30 hektara maline.

Kada je u pitanju politička situacija u Gornjem Vakufu može se reći da je stabilna. Za razliku od drugih općina u državi, općina Gornji Vakuf-Uskoplje zadnje četiri godine usvaja budžet na vrijeme, te se obaveze redovno izmiruju.

Ekonomska situacija u Gornjem Vakufu kao i u cijeloj državi nije povoljna. Naime uzimajući pokazatelje sa Službe za zapošljavanje Gornji Vakuf za period 2009-2011 vidjet ćemo kako je broj nezaposlenih smanjen za oko pet posto. Međutim krajem protekle i početak ove godine broj se nezaposlenih povećao.

Zadnjih godina se intenzivno ulaže u infrastrukturu. Načelnik općine Gornji Vakuf-Uskoplje Sead Čaušević ističe kako je primarni zadatak stvaranje ambijenta za privlačenje investitora, kako stranih tako i domaćih. S tim ciljem krenulo se u izgradnju industrijske zone Batuški lug kao i redovno upoznavanje potencijalnih investitora sa resursima kojima raspolaže općina. On još dodaje da se protekle tri godine uložilo oko šest miliona KM u javnu infrastrukturu te da će se istim tempom nastaviti i u budućnosti.

Gornji Vakuf je početkom ove godine dobio i novu zgradu Policijske stanice, a u izgradnji je zgrada Općinske administracije. Također, prethodnih godina se otpočelo sa izgradnjom sportske dvorane čiji se nastavak izgradnje očekuje u ovoj godini.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti