4.5 C
Gornji Vakuf
Srijeda, 24. Aprila 2024.

FOTO: Sajam organizacija u sklopu projekta ‘Neaktivizam mladih u NVO’

Neformalna grupa učenika trećeg razreda Gimnazije MSŠ „Gornji Vakuf“ realizuje projekt „Neaktivizam mladih u NVO“ u sklopu takmičenja za učenike srednjih škola „Projekt građanin“.

Tim povodom ova grupa je danas realizovala „Sajam organizacija“, na kojem su nevladine organizacije, ali i političke stranke sa područja Gornjeg Vakufa-Uskoplja, mladim ljudima predstavile svoje aktivnosti, te koje to mogućnosti nude mladom čovjeku, od neformalne edukacije, preko političkog aktivizma, do realizacije projekata. Svoje prezentacije danas su imali Omladinska banka, Udruženje Stop ovisnosti, Omladinski centar i FOM SDP-a.

Današnja manifestacija je pokazala da su učenici prepoznali pravi problem u svojoj zajednici, jer je posjećenost bila ispod svih očekivanja. Nažalost, više mladih je bilo na terasama lokalnih kafića, nego na predstavljanjima organizacija.

U subotu sa početkom u 13:00 sati ova grupa u Centru za obrazovanje i kulturu organizuje okrugli sto na temu „Neaktivizam mladih u NVO“, gdje će u zajedničkoj diskusiji predstavnici nevladinog i vladinog sektora, te mladi pokušat pronaći uzroke ovog problema.

U cilju mobilizacije mladih ljudi u nevladinim organizacijama u Gornjem Vakufu-Uskoplju ali i šire, ova neformalna grupa je pokrenula i web stranicu probudise.com.

Takmičenje „Projekt građanin“ će se održati sredinom aprila, a do tada će učenici gornjovakufske gimnazije pronaći uzroke neaktivizma mladih u NVO i ponuditi mjere koje treba preduzeti da se ovaj negativan trend prekine.

{joomplucat:418 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti