13.6 C
Gornji Vakuf
Utorak, 23. Aprila 2024.

FOTO: ‘Dani organske proizvodnje’ i ove godine u Gornjem Vakufu

Drugu godinu za redom „Dani organske proizvodnje“ imaju svoju prezentaciju u Gornjem Vakufu. I ove godine, kao i prošle, manifestacija je izazvala veliko interesovanje kod stanovništva, a ponovo se najviše prodavalo ljekobilje.

„Dani organske proizvodnje su organizovani od 10.04. do 13.04.2012. godine, na području Gornjovrbaske regije. Organizator je Asocijacija organskih proizvođača, ljekovitog bilja i jagodičastog voća SBK i Savez „Organsko“ FBIH. Manifestaciju u Gornjem Vakufu otvorenom je proglasio načelnik općine, Sead Čaušević.

Pored izlaganja organskih proizvoda u „Gradskoj ulici“, u Centru za obrazovanje i kulturu organizovani su i edukativni seminari na temu „Značaj organske proizvodnje u ekonomskom razvoju lokalnih zajednica“ i „Certifikacija i uvod u certifikaciju organskih proizvoda“. Nažalost, ovi seminari nisu izazvali interesovanje lokalnog stanovništva.

Među izlagačima je bio i Biljni med „Kurtović“ iz Novog Travnika. U Razgovoru sa Emsadom Kurtovićem saznajemo da su ovakve manifestacije „pun pogodak zbog širenja tržišta i direktnog kontakta sa kupcima“. Porodica Kurtović ljekobiljem se bavi još od 1996.godine, a ovo je već druga godina za redom da su na „Danima organske proizvodnje“ u Gornjem Vakufu.  „Bolje jedan dan izlaganja u Sarajevu, nego ova tri u Bugojnu, Donjem i Gornjem Vakufu. Ovdje ljudi imaju malo novaca, ali opet je bitno i njima se predstaviti, kupe po nešto, pa se pročuje, kasnije nas zovu pa im poštom šaljemo naše proizvode“ – govori Emsad Kurtović.

{joomplucat:420 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti