9.8 C
Gornji Vakuf
Petak, 29. Marta 2024.

FOTO: Dvadeseta godišnjica Armije RBiH obilježena u Gornjem Vakufu

Prigodnim programom u nedjelju je obilježena dvadeseta godišnjica od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine u Gornjem Vakufu.

U prisustvu manjeg broja građana na Centralnom šehidskom mezarju je položeno cvijeće i proučen „Jasin“ pred duše gornjovakufskih šehida. Odlomak iz „Kur'ana“ proučili su imami Medžlisa IZ Gornji Vakuf, Enes Omerović, Muhamed Pezić i Nijaz Keso.

Prisutne saborce i ostale građane pozdravio je predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Gornjeg Vakufa, Suad Duratbegović, te se u kratkom obraćanju zahvalio svima koji ne zaboravljaju ovaj bitan datum iz „naše skorije prošlosti“.

Okupljanje u mjestu Borova Ravan gdje je počela prva obuka vojnika sa područja Gornjeg Vakufa za odbranu naše zemlje uslijedilo je nakon posjete šehidskom mezarju u Gornjem Vakufu. Nažalost, i u ovom mjestu se okupio mali broj građana.

Otkriven spomenik u znak sjećanja na prvi Nastavni centar Armije u Gornjem Vakufu

Spomenik u znak sjećanja na prvi Nastavni centar za obuku vojnika u Gornjem Vakufu otkrili su sinovi hrabrih vojnika BiH koji su svoj život dali u odbrani nam drage domovine. Sin Heroja Bosne Gorana Ćišića, Mensur Čišić i sin Heroja Bosne Hakije Topića, Adan Topić otrkrili su spomenik.

U svom obraćanju, ratni komandant Enes Topić je istakao da su u odbrani grada Gornjeg Vakufa ali i cijele nam države uveliko zaslužni prvi momci koji su prošli kroz ovaj nastavni centar. U početku njih 65 je prošlo kroz obuku da bi se kasnije priključilo još dosta momaka. Komandant ovim momcima je bio rahmetli Goran Čišić, a njegovi zamjenici Hanefija Prijić i Enes Topić. On dodaje da je od njih 65 polovina izgubilo živote ili su ostali trajni invalidi.

Kada se vidi kako mali broj građana posjećuje manifestaciju posvećenu ovom historijskom danu za odbranu Bosne i Hercegovine, postoji opravdan strah da se Gornjem Vakufu i Bosni i Hercegovini ponovi bolna prošlost, ispunjena zločinima silovanja, ubijanja i progona, prošlost u kojoj su Bošnjaci naivno vjerovali da susjedne zemlje neće poslati svoje vojske na svetu bosansku zemlju.

{joomplucat:423 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti