7 C
Gornji Vakuf
Petak, 26. Aprila 2024.

FOTO: Održana prezentacija projekta ‘Regionalna sanitarna deponija’

U Gornjem Vakufu-Uskoplju danas je održana prezentacija projekta „Regionalna sanitarna deponija“, čijom realizacijom bi trebao biti riješen problem odlaganja smeća u Gornjovrbaskoj regiji, tačnije u općinama Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno, Donji Vakuf i Jajce.

Prema pravilima Evropske Unije i zakonskim rješenjima Bosne i Hercegovine, sve lokalne deponije moraju biti zatvorene do 2018.godine. Građani ove četiri općine za godinu dana proizvedu 25.000 tona smeća. Zagrebački „IPZ Uniprojekt TERRA“ je izradio Studiju izbora lokacije regionalne sanitarne deponije, da bi od potencijalnih lokacija kao najbolje rješenje se pokazao lokalitet „Gračanice“, Gornji Vakuf-Uskoplje, zatim „Dubočine“, Bugojno i „Ornice“, Donji Vakuf.

Buduća regionalna deponija bi trebala biti smještena na lokalitetu Rudnika „Gračanica“ u naselju Humac, općina Gornji Vakuf-Uskoplje. S toga su najveći interes za današnju prezentaciju iskazali stanovnici okolnih mjesta, koji su izrazili zabrinutost da buduća deponija ne ugrozi njihovu životnu sredinu i njihovu egzistenciju, odnosno poljoprivrednu proizvodnju od koje u najvećoj mjeri preživljavaju. Najveći problem za lokalno stanovništvo predstavlja blizina deponije, koja bi prema projektnoj dokumentaciji trebala biti udaljena 420 metara od najbližih kuća, iako je evropski standard minimalno 500 metara.

Projekt regionalne deponije „Gračanica“ je od vitalnog interesa za Srednjobosanski kanton, što je potvrdio i premijer Tahir Lendo u svom obraćanju, naglasivši da Vlada na čijem je čelu „daje puno podršku“ projektu.

Načelnik općine Gornji Vakuf-Uskoplje Sead Čaušević iskazao razumijevanje za zabrinutost lokalnog stanovništva i izdvojio neke od prednosti što će deponija biti na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje. To su prije svega upošljavanje oko dvadeset radnika, niža cijena odvoza smeća u odnosu na susjedne općine i konačno rješavanje problema odlaganja smeća, s obzirom da sadašnja deponija ne ispunjava nikakve uslove, te ugrožava eko sistem prije svega rijeka Kruščice i Vrbas.

Regionalna deponija „Gračanica“ sa radom bi trebala početi 2015.godine, a ako ovaj projekt propadne, poslije 2018.godine, smeće će biti odvoženu na Regionalnu deponiju „Mošćanica“ u Zenici, što će cijenu odvoza uvećati nekoliko puta, čulo se na današnjoj prezentaciji u Gornjem Vakufu-Uskoplju.

{joomplucat:432 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti