11.1 C
Gornji Vakuf
Subota, 20. Aprila 2024.

Imate ljubavi i hrabrosti? Postanite hranitelj!

J.U. Centar za socijalni rad Gornji Vakuf-Uskoplje u sklopu projekta „Razvoj servisa za djecu bez roditeljskog staranja i porodica pod rizikom od razdvajanja u Kantonu Središnja Bosna/Srednjobosanskom kantonu „kojeg zajednički provode Ministarstvo zdravstva i socijalne politike SBK/ŽSB , Hope and Homes for Children BiH (HHC) i Centri za socijalni rad , nastavlja sa realizacijom započete promocije hraniteljstva-udomiteljstva kao prirodni obiteljski vid zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja

Kampanja se odvija pod sloganom „Ne možemo biti njihovi roditelji , budimo njihova porodica“. Cilj kampanje jeste promoviranja hraniteljstva-udomiteljstva kao oblika zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja u okviru druge , hraniteljske porodice , kojoj se dijete povjerava na smještaj , njegu čuvanje i vaspitanje.

Hraniteljstvo-udomiteljstvo je privremeni odnos , a ne trajni , za razliku od usvojenja Hraniteljstvom se ne mijenja identitet djeteta .Za vrijeme smještaja u hraniteljskoj porodici, dijete- ne prekida veze sa biološkim roditeljima i srodnicima . Roditeljsko pravo bioloških roditelja ne prestaje osim u slučajevima kada to sud utvrdi. Status hraniteljske-udomiteljske porodice i prihvaćanje djeteta na smještaj ostvaruje se u postupku koji provodi J.U.Centar za socijalni rad Gornji Vakuf-Uskoplje , a nakon podnesene prijave za hraniteljstvo-udomiteljstvo i procjene potencijalne hraniteljske porodice.

Prilikom procjene porodice Centar se rukovodi zakonskim odredbama i osobnim kvalitetama potencijalne hraniteljske porodice.Nakon odabira porodica prolazi kroz obuku kojom se članovi porodice pripremaju za ulogu hranitelja.Za vrijeme smještaja djeteta porodica kontinuirano ima potporu Centra za socijalni rad.

Mjesečna naknada za ovaj vid zaštite djece iznosi 405,00 KM , odnosno 60% prosječne mjesečne netoplaće ostvarene u prethodnoj godini u kantonu.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti