5.8 C
Gornji Vakuf
Srijeda, 24. Aprila 2024.

Certifikat Općini Gornji Vakuf-Uskoplje za okončan projekat ‘Upravljanje općinom i preuzimanje odgovornosti’

Jučer je Općini Gornji Vakuf-Uskoplje uručen certifikat za uspješnu implementaciju projekta “Upravljanje općinom i preuzimanje odgovornosti”. Projekt je realizovan u saradnji i uz podršku Misije OSCE-a u našoj zemlji. Tim povodom u Domu kulture upriličena je svečanost na kojoj su uz predstavnike Općine Gornji Vakuf –Uskoplje bili prisutni OSCE-ovi predstavnici iz kancelarija u Sarajevu i Travniku.

Nakon što je prije tri godine potpisan Memorandum o razumijevanju Općine Gornji Vakuf-Uskoplje sa OSCE-om , startale su brojne aktivnosti u sklopu projekta “Upravljanje općinom i preuzimanje odgovornosti”.

Ovaj projekt je jedna  od sedam komponenti inicijative “Lokalno je primarno”  čiji je cilj poboljšanje i jačanje demokratije , upravljanje općinom , kao i spremnost da se odgovori  potrebama građana. Obraćajući se prisutnima na svečanosti upriličenoj u povodu okončanja projekta, voditeljica sekcije za razvoj i podršku  uprave  OSCE-a u Sarajevu  Julija Mager je, između ostalog istakla, da je provedba ove komponente Općini Gornji Vakuf-Uskoplje donijela unaprjeđenje u vidu transparentnijeg i efikasnijeg rada .

-”Zahvaljujući ovom projektu Općina je uspjela da izradi Strategiju razvoja, poboljšala je budžetski proces učinivši ga transparentnijim, te izgradila mehanizme za uključivanje građana u te procese”, rekla je na svečanosti predstavnica OSCE-a Julija Mager.

U ime Općine Gornji Vakuf-Uskoplje certifikat je uručen načelniku Seadu Čauševiću koji se ovom prilikom zahvalio Misiji OSCE-a u našoj zemlji, naročito Mladenu Marjancu iz kancelarije Travnik s kojim su ostvarili , kako je istakao, izuzetno uspješnu saradnju tokom implementacije projekta. Zahvalio se  svim ostalim koji su aktivno učestvovali u realizaciji brojnih projektnih aktivnosti. Načelnik Čaušević je apostrofirao značaj ovog projekta i iskazao nadu za buduću saradnju sa OSCE-om. Obraćajući se prisutnim predsjedavajući Općinskog vijeća  Marinko Krajina je kao naročito značajno za Općinu posebno istakao izradu Strategije razvoja bez koje , kako je rekao, nema ni  razvoja lokalne zajednice.

Nikola Milić, pomoćnik načelnika za finasije Općine Gornji Vakuf-Uskoplje prezentirao je aktivnosti koje su realizirane u sklopu projekta “Upravljanje općinom i preuzimanje odgovornosti”.

Inače ovaj projekt se provodi u 14 gradova, a  inicijativa “Lokalno je primarno” se realizira u oko 80 općina u našoj zemlji.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti