5.3 C
Gornji Vakuf
Subota, 27. Aprila 2024.

FOTO: Održana tribina na temu ‘Gornji Vakuf kroz historiju’

U sklopu obilježavanja 502. vjerske manifestacije „Ajvatovica 2012“, večeras je u Gornjem Vakufu održana tribina na temu „Gornji Vakuf kroz historiju“. Gost predavač bio je Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Tribinu je svojim prisustvom uveličao Nusret Avdibegović, travnički muftija, koji je izrazio pozitivnu iznenađenost dobrom posjetom i interesovanjem Gornjovakufljana za današnju temu. Muftija Avdibegović je podsjetio na značaj Ajvatovice, kao kulturne i vjerske manifestacije, dodajući da je „kultura skupa, ali nekultura još skuplja“.

Profesor Ismet Bušatlić, koji je rođen u Gornjem Vakufu, u svom je govoru podsjetio da se današnji dan prema odluci Islamske zajednice, obilježava kao dan Vakifa, te je s toga danas rođendan Gornjem Vakufu, ali i svim ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini nastalim na vakufima. Takvih je prema riječima Bušatlića više od 90% u našoj zemlji.

Gornji Vakuf je nastao na selu Česta, koje je brojalo tek nekoliko kuća, a osnivač Gornjeg Vakufa, Mehmed-beg Stočanin je na tom području, gdje su se prostirale nenaseljene livade, izgradio džamiju, koja i danas predstavlja centar grada. Pored džamije, Mehmed-beg Stočanin je doveo i vodu, te izgradio han i kravan-saraj. Posebno je značajna mualimhana, prva osnovna škola, izgrađena prije 420 godina uz samu džamiju.

Stočanin je Gornjem Vakufu poklonio i putnu infrastrukturu, probijajući put prema Travniku preko Pavlovice, koji je i danas najkraća veza sa vezirskim gradom, iako još nikad nije asfaltiran, niti mu je dat značaj koji zaslužuje. Izgradio je most na Vrbasu, kako bi spojio obje obale grada, te iz svog vakufa izdvojio sredstva za izgradnju puta prema Prozoru.

Bušatlić je podsjetio da je Gornji Vakuf u periodu vladavine Osmanskog carstva bio poznat po mutapčijama i tufekčijama, a jedan od brendova ove kasabe su bili i proizvođači mlinova za kahvu.

Pored Ismeta Bušatlića, gost tribine je trebao biti i profesor Emin Sofić, koji je zbog obaveza morao otkazati učešće.

{joomplucat:446 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti