5.9 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 25. Aprila 2024.

FOTO: Uspješno okončana akcija čišćenja ‘Pijavičkog jezera’

U periodu od 15.06. – 20.06. 2012 god. u najsloženijoj akciji koju smo organizirali, očišćeno je „Pijavičko jezero“. U pet dana u saradnji sa lokalnim organizacijama, a uz podršku Fonda za zaštitu okoliša FBiH, i Općine Gornji Vakuf- Uskoplje očišćene su obale „Pijavičkog jezera“.

Divlje deponije na obalama ovog jezera predstavljale su prijetnju za vodu jezera, podzemne vode, i lokalno stanovništvo, ali i endemičnu „Hirudo medicinalis“, odnosno medicinsku pijavicu, po kojoj je ovo jezero i dobilo ime i koja je zaštićena međunarodnim konvencijama, CITES, Bernska, a prema IUCN smatra se ugroženom vrstom.

U pet dana akcija, uz pomoć mehanizacije komunalnog preduzeća „Radovina“, te požrtvovanog angažmana predstavnika lokalnih organizacija: „Stop ovisnosti“, „Sportsko Ribolovno Društvo Vrbas“, „Gorska služba spašavanja – stanica Gornji Vakuf –Uskoplje“, „Eko udruga Aurea Vranica“ i „Ekološki pokret 2001“, izvađeno je i odvezeno 35 kamiona otpada, odnosno oko 30 tona. Koliki je bio angažman na prikupljanju otpada rasutog na obalama jezera, pokazuje podatak da je utrošeno 230 vreća za smeće.

Pored jako strmih obala jezera, dodatnu opasnost su predstavljala NUS (neeksplodirana ubojna sredstva) zaostala iz prethodnog rata. Svaki  dan lokalni stanovnici su dolazili sa informacijama gdje su sve bacali tromblone, bombe, municiju, i slično, pa je bio neophodan izniman oprez, ali na svu sreću, ništa od toga nismo pronašli u otpadu, pa nije bilo potrebe za angažmanom deminerskog tima Federalne uprave civilne zaštite, koji je bio obaviješten i tih dana u okolini spreman da pomogne.

Pored ove akcije, planirana je i provodi se i edukativna kampanja za građane o problemima koji mogu nastati radi neodgovornog odlaganja otpada, te opasnostima koje prijete građanima od divljih deponija.

Projekat „Sve što danas baciš u rijeku/jezero, sutra ćeš popiti iz česme/slavine“ realaizira „Ekotim“ uz finansijsku podršku Fonda za okoliš FBIH i Općine Gornji Vakuf – Uskoplje. 

{joomplucat:449 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

EKOtim

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti