10.7 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 28. Marta 2024.

FOTO: Edin Džeko u prvoj, ali ne i posljednjoj posjeti Gornjem Vakufu

U posjeti Gornjem Vakufu danas je bio Edin Džeko, planetarna sportska zvijezda i Ambasador UNICEF-a u Bosni i Hercegovini. Ova posjeta gradu na izvoru Vrbasa je izazvala interesovanje koje se ne pamti od vremena Josipa Broza Tita. Mališani iz cijelog grada, ali i njihovi roditelji su se okupili pred Osnovnom školom „Gornji Vakuf“, kako bi pozdravili „dijamanta“.

Posjeta Edina Džeke Gornjem Vakufu realizovana je u sklopu projekta „Jačanje socijalne zaštite i inkluzije djece u BiH“, koji se realizuje uz podršku UNICEFA BiH.

Na početku posjete Džeko je prošao kroz okupljenu masu djece te im davao autograme i fotografisao se sa njima. U prostorijama Osnovne škole „Gornji Vakuf“ za gosta je priređen kraći program od strane učenika ove škole, ali i učenika Osnovne škole „Uskoplje“. U cilju olakšavanja pohađanja redovne nastave djece sa posebnim potrebama planirana je izgradnja lifta u školi, a Džeko je danas obećao da će on i UNICEF iznaći sredstva da se projekt realizuje.

Uprkos velikoj vrućini, Edin je cijelo vrijeme bio nasmijan i nastojao da udovolji željama djece za fotografisanjem. On je poručio djeci da treba da budu zajedno, bez obzira kako se zvali, da se međusobno poštuju i vole.

Na naše pitanje, odakle crpi inspiraciju za svoj humanitarni rad, šta ga tjera da bude danas sa djecom u Gornjem Vakufu, na velikoj vručini, iako bi mogao uživati na nekim atraktivinim turističkim destinacijama širom svijeta, Edin Džeko za GornjiVakuf-x.com odgovara: „Znojimo se svi, a ne samo ja. I ja sam jedna normalna osoba, kao i svi tu. Prvi put sam u Gornjem Vakufu, ali ne i posljednji. Djeca su naša budućnost i zato sam pristao da radim za UNICEF.“

Dževad Isaković, direktor Osnovne škole „Gornji Vakuf“ je bh reprezentativcu poklonio graviranu Sahat kulu, simbol Gornjeg Vakufa, kao uspomenu na prvu posjetu ovom gradu.

{joomplucat:451 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija (60) pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti