9.5 C
Gornji Vakuf
Subota, 20. Aprila 2024.

FOTO/VIDEO: Ispraćaj bajraka iz Gornjeg Vakufa na 502. Ajvatovicu

Danas je poslije klanjanja podne namaza na Centralnom šehidskom mezarju u Gornjem Vakufu obavljen ispraćaj bajraka i bajraktara na dovište Ajvatovica u Pruscu.

Na put prema Pruscu iz Gornjeg Vakufa je krenulo šest bajraktara koji će sutra, nedjelja 24.06.2012. godine, nositi bajrake svojih džemata do stijene na Ajvatovici gdje je Ajvaz-dedo klanjao 40 sabaha da dobije Allahovu dž.š. milost za Prusac.

Ove godine divljenje po spremnosti i uloženom trudu u bajrak izazvali su bajraci iz džemata Hrasnica i iz džemata Bistrica. Bajrak za džemat Bistrica nosi Haris Keso, za Hrasnicu Abid Zahirović, za Gornju Mahalu Emsad Dželilhođić i Suad Demirović, za Vrse Puljarga Adis i Semihad Gafić, za džemat Boljkovac Alić Mehmed, te za džemat Mehmed-bega Stočanina Fadil i Mirsad Čelić.

Nakon proučene dove bajraktari su sa Centralnog šehidskog mezarja u Gornjem Vakufu krenuli put Prusca.

Povorka gornovakufljana koja je ispratila bajrake do Ajvatovice je brojala gotovo 50 automobila i preko 150 ljudi. Bajraci su predani u džamiju u Pruscu, a sutra u 7:30 h bajraktari će ih preuzeti i nositi do Ajvaz-dedine stijene.

Pored ovih pet bajraka, sa područja MIZ Gornji Vakuf, put Ajvatovice su otišli i bajraci iz džemata Grnica, Bojska i Dražev Dolac, ali zbog udaljenosti oni nisu dolazili na Centralno šehidsko mezarje u Gornjem Vakufu.

{joomplucat:453 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti