7.8 C
Gornji Vakuf
Utorak, 23. Aprila 2024.

NAJAVA: Eko regata ‘Čist Vrbas’ kreće 29.juna iz Gornjeg Vakufa

Eko regata od izvora do ušća rijeke Vrbas koja ima za cilj povećanje svijesti javnosti o zaštiti rijeke Vrbas kroz aktivnosti čišćenja njenih obala od čvrstog otpada održava se već drugu godinu za redom.

Ovogodišnja Eko regata pod sloganom „Čist Vrbas” kreće iz Gornjeg Vakufa 29. juna i nastavlja kroz Bugojno, Donji Vakuf, Jajce, Banjaluku, Laktaše i Srbac sve do 3. jula.

“Svi mi koji živimo u slivu rijeke Vrbas smo podjednako odgovorni za njegovo sadašnje zagađenje. Kroz Eko regatu i kampanju koju realizujemo želimo podići svijest javnosti o tome da se čistoća voda i sliva rijeke Vrbas direktno reflektuje u čaši vode na našem stolu, zagađenosti hrane koju uzgajamo na njegovim obalama i broju turista koji nas posjećuju.

Što prije shvatimo da je Vrbas naše zajedničko dobro i da je svako od nas, ne samo dužan, nego i ima interes da se prema njemu odnosi zaštitnički, prije ćemo zajedno početi da živimo bolje od korištenja rijeke na održiv i ekološki prihvatljiv način”, istakao je Goran Vukmir, portfolio menadžer UNDP BiH.

Eko regata “Čist Vrbas” je samo jedna od aktivnosti projekta koji realizuje Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) BiH u partnerstvu s Vladom Japana i kompanijom Coca Cola. 

Ova aktivnost je proizašla iz uspostavljanja Koordinacionog tima gradonačelnika i načelnika opština/općina u slivu Vrbasa koji su potpisali povelju o očuvanju ove rijeke, čim su se obavezali da će zajednički djelovati u aktivnostima zaštite Vrbasa. Uključivanjem lokalnih zajednica od izvora do ušća Vrbasa, Eko regata daje podršku provođenju ove povelje i animira građane da odlažu otpad na mjesta koja su za to predviđena.

“Cilj projekta je, prije svega, ukazati na potrebu zaštite voda, edukovanje stanovništva da otpad odlaže isključivo na mjesta koja su za to predviđena, te čišćenje dijela korita rijeke Vrbas u njenom gornjem toku, prije svega od čvrstog otpada, a po uzoru na Eko KANJON regate koje su održane proteklih godina u srednjem toku Vrbasa, tačnije na području grada Banjaluka”, dodao je Goran Vukmir.

Eko regatu “Čist Vrbas” pratiće ulične akcije u Bugojnu, Donjem Vakufu, Jajcu, Banjaluci i Laktašima, na kojim će se građanima dijeliti informativno-edukativni materijali, kao i dodatno ukazivati na značaj da se aktivira domaće stanovništvo i uključi u očuvanje rijeke Vrbas i njenih obala.

Projekat će rezultirati povezivanjem institucija lokalnih zajednica, komunalnih službi i rafting klubova u cijelom slivu Vrbasa s ciljem efikasnijeg djelovanja na zaštiti kvaliteta vode rijeke Vrbas, kao i čistoće njenih obala i samog korita.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti