15.4 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 25. Jula 2024.

FOTO/VIDEO: Zastinje

U 2011. godini ekipa web portala GornjiVakuf-x.com uspjela je da napravi kratke foto/video reportaže iz dvanaest naseljenih mjesta općine Gornji Vakuf-Uskoplje. Namjera je da se ove godine nastavi sa reportažama iz preostalih naseljenih mjesta u onoj mjeri koliko vrijeme bude dozvoljavalo.

Prošle godine napravljene su reportaže iz sljedećih naseljenih mjesta: Vrse, Ždrimci, Hrasnica, Pridvorci, Ploča i Vilić Polje, Bistrica, Pajić Polje i Ričica, Dražev Dolac, Borova Ravan i Pidre/Crkvice. (Podsjećamo Vas, drage posjetioce web portala GornjiVakuf-x.com, da smo video prošle godine snimali sa fotoaparatom i da ćemo i ove godine tako nastaviti pa nam nemojte što zamjeriti na kvalitet snimka.)

Putovanje kroz naseljena mjesta na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje web portal GornjiVakuf-x.com nastavlja u Zastinju naseljenom mjestu u sklopu Privorske regije. Zastinje je udaljeno oko trinaest kilometara od Gornjeg Vakufa i u njemu živi 243 stanovnika Bošnjaka.

Kroz naselje Zastinje je urađen asfalt, dok je prilaz od Voljevca do Zastinja od neka 2,5 km makadamski put. Kao i većina naseljenih mjesta sa područja ove općine, tako je i ovom mjestu zasađeno dosta maline i jagode. Većina stanovništva ovog mjesta se bavi poljoprivredom i branjem šumskog bilja.

Prema podacima iz 1574 godine mahala Zastinje je imala 25 domaćinstava sa baštinama i 19 mudžerreda. U njoj su postojala dva mlina.

{s}dozivigv/dgzastinje{/s}

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti