3.3 C
Gornji Vakuf
Petak, 19. Aprila 2024.

FOTO: Predstavljeni rezultati projekta čišćenja Pijavičkog jezera

U sablasno praznoj velikoj sali Centra za obrazovanje i kulturu Gornji Vakuf-Uskoplje večeras su predstavljeni rezultati ekološkog projekta „Sve što danas baciš u rijeku, sutra ćeš popit iz česme/slavine“. Prezentator je bio Rijad Tikveša iz Eko tima Sarajevo koji je i organizator ove ekološke akcije. Osnova projekta je čišćenje Pijavičkog jezera u naselju Ždrimci.

Pijavičko jezero se nalazi u naselju Ždrimci kod Gornjeg Vakufa i jedno je od tri jezera u paralelnom kompleksu jezera u ovom naselju. Najveće blago ovog jezera je medicinska pijavica koja je izumrla u velikom dijelu Europe. Na obalama jezera trideset godina je bila deponija smeća koja je direktno ugrožavala floru i faunu jezera. Iako suočeni sa velikim vrućinama, velikom količinom smeća, te strahom od minsko-eksplozivnih sredstava zaostalim iz proteklog rata, članovi Eko tima, zajedno sa partnerima iz vladinog i nevladinog sektora iz Gornjeg Vakufa očistili su Pijavičko jezero.

U narednom periodu plan je da se jezero zaštiti, zajedno sa ostala dva jezera. Preduslov za to je rješavanje kanalizacije u naselju Ždrimci. Eko tim planira da se osnuje preduzeće za zaštitu jezera, kako bi se preventivno djelovalo na buduća zagađenja. U planu je i promocija jezera kao turističkih potencijala, a posebno Pijavičkog jezera zbog medicinske pijavice koja je jako tražena u Europi.

Rijad Tikveša je uručio zahvalnice nevladinim organizacijama, općini Gornji Vakuf-Uskoplje, javnim preduzećima, kao i različitim ministarstvima koji su pomogli realizaciju projekta.

{joomplucat:470 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti