19.8 C
Gornji Vakuf
Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.

FOTO: Devetnaest godina od deblokade Gornjeg Vakufa

Prije tačno devetnaest godina izvršena je deblokada Gornjeg Vakufa. Sama gradska jezgra, vakufska mahala i čaršija nalazile su se u višemjesečnoj blokadi od vojske HV i HVO-a. Dobro osmišljeni plan deblokade, 31.7.1993. i 01.08.1993. godine urodio je plodom, te su oslobođena brda iznad grada, naselja Milići, Zvizde, Krupa i Bistrica i uspostavljena komunikacija prema slobodnoj teritoriji nezavisne i međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine.

Danas se veliki broj Gornjovakufljana sjetio tih heroja iz ratne 1993.godine. Obilježavanje ovog izuzetno značajnog dana za herojski grad počelo je učenjem fatihe pred duše šehida iz zadnjeg rata, te pred dušu osnivača grada, Mehmed-bega Stočanina.

Na Centralnom šehidskom mezarju, imami džemata, Gornja mahala, Bistrica, Batuša, Boljkovaca, te glavni imam Medžlisa, proučili su Jasin pred duše šehida Gornjeg Vakufa.

Cvijeće na spomen ploču šehidima Gornjeg Vakufa položili su Adan Topić i Avdo Zec, sinovi šehida ovog grada.

Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja u Gornjem Vakufu, Suad Duaradbegović i glavni imam Medžlisa IZ Enes Omerović govorili su o značaju deblokade Gornjeg Vakufa 1993.godine.

Nakon posjete Centralnom šehidskom mezarju, u džamiji Mehmed-bega Stočanina proučen je mevlud i tevhid za duše šehida Gornjeg Vakufa i Bosne i Hercegovine.

{joomplucat:475 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti