3.6 C
Gornji Vakuf
Petak, 19. Aprila 2024.

SDP Gornji Vakuf-Uskoplje: Riješiti problem vodosnadbjevanja grada

U prostorijama Općinske organizacije Socijaldemokratske partije Gornji Vakuf-Uskoplje danas je održana konferencija za medije na kojoj je tema bila aktuelna situacija po pitanju vodosnadbjevanja grada.

Nosilac liste za Općinsko vijeće Gornji Vakuf-Uskoplje ispred SDP BiH, Jasminka Agića rekla je da je žalosno da grad na pet rijeka veći dio godine ima problema sa snadbjevanjem vodom, te da je sramotno da građani Gornjeg Vakufa-Uskoplja plaćaju najskuplju vodu u Srednjobosanskom Kantonu.

Naser Karamustafić, vijećnik u aktuelnom sazivu Općinskog vijeća, podsjetio je da je početkom godine održana vanredna sjednica Općinskog vijeća zbog problema vodosnadbjevanja. Na toj sjednici ponuđena su tri rješenja ovog problema. Prvo rješenje je bilo spajanje izvorišta Lanište na gradski vodovod, zatim rasterećivanje gradskog vodovoda spajanjem vodovoda iz Dobrošina i Uzričja, te povećanje cijene vode kako bi se voda iz trenutnih izvorišta pumpala. Na kraju su svi vijećnici, osim onih iz SDP Gornji Vakuf-Uskoplje dali podršku za povećanje cijene vode za građanstvo i privredu.

Edin Gekić Mrva, kandidat za načelnika Općine Gornji Vakuf-Uskoplje taksativno je pobrojao rješenja problema vodosnadbjevanja. Neophodno je pristupiti sistematskoj analizi problema, zatim izvršiti rekonstrukciju cjelokupnog vodovodnog sistema, uz pomoć viših nivoa vlasti izgraditi Lanište kao dugoročno rješenje ovog problema. Prema trenutno raspoloživim informacijama projekt Laništa bi koštao između 1.200.000 i 1.500.000 KM.

Iz SDP Gornji Vakuf-Uskoplje poručuju da se problem vodosnadbjevanja grada mora riješiti, pa makar se Općina i zadužila kreditnim sredstvima, s tim da prija zaduživanja treba održati javnu tribinu na kojoj će građani odlučiti koji je njihov prioritet, vodosnadbjevanje, sportska dvorana ili nešto treće.

{joomplucat:498 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti