6.9 C
Gornji Vakuf
Petak, 19. Aprila 2024.

FOTO: Otvoreno spomen obilježje šehidima Boljkovca

Gornji Vakuf ne zaboravlja svoje heroje iz proteklog rata. Agilno rukovodstvo Organizacije porodica šehida i poginulih boraca ulaže velike napore da se obilježe sva mjesta stradanja na području općine Gornji Vakuf.

Danas je u gornjovakufskom naselju Boljkovac otvoreno spomen obilježje za trinaest šehida i pet civilnih žrtava rata. Među šehidima su i tri dobitnika najvećeg ratnog priznanja Zlatnog ljiljana. Projekt za ovo spomen obilježje uradio je inženjer arhitekture Prolić Armin, a sredstva za izgradnju obezbjedila je Vlada SBK, Kantonalna uprava za pitanje boraca i invalida i Općina Gornji Vakuf-Uskoplje. Nesebičnu pomoć realizaciji projekta pružilo je udruženje Bolja budućnost Privor.

Na početku programa veliki broj građana u ime domaćina džemata Boljkovac – Seferović poselamio je imam tog džemata Ibrahim Glamočak. „Šehidi su svjedoci dobrote i samopožrtvovanja za svoju vjeru i druge ljude, ali se istovremeno i njima svjedoči da će ući u dženet. Ovakvi su bili naši boljkovački šehidi kojih se danas sjećamo“ – rekao je Glamočak.

Predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Mirsad Delić između ostalog rekao je: „Raduje me što ste se odazvali u ovolikom broju. Kao predsjednik Upravnog odbora Organizacije porodica šehida i poginulih boraca i kao dijete šehida upućujem vam sljedeće poruke: Da ovakve spomen česme ostaju u historiji i u amanet svim generacijama; da ne smijemo dozvoliti da se zaborave šehidi i njohova prolivena krv; da niko nema pravo da poslije dvadeset godina umanjuje njihovu vrijednost, jer su upravo oni svjedoci tog vremena; oni su svjetiljke ovog i onog svijeta i zato zaslužuju veliko poštovanje od svih nas za slobodu koju mi danas uživamo“.

„Šehidi su nam u amanet ostavili da se slobodno molimo, da slobodno radimo i da slobodno živimo. Spomenik treba da bude opomena da se nikad ne ponovi što se dogodilo. Mjesto Boljkovac je dalo trinaest šehida od kojih su tri komandanta nosioci Zlatnih ljiljana,“ riječi su načelnika općine Gornji Vakuf-Uskoplje Seada Čauševića. On je na kraju još čestitao organizatorima današnje manifestacije, Organizaciji porodica šehida i poginulih boraca i drugima koji su pomogli da se izgradi Spomen česma.

U ime Vlade SBK prisutnima se obratio predsjednik Kantonalne uprave za pitanje boraca i invalida Esad Crnica koji je prenio selame od Premijera SBK Tahira Lende, te najavio da će projekti obilježavanja mjesta stradanja iz posljednjeg rada biti nastavljeni na području cijelog Kantona.

Prisutne džematlije i vodeće ljude kulturnog i političkog života Gornjeg Vakufa sa par ilahija počastili su članovi hora BZK Preporod.

Spomen ploču su otvorila djeca šehida iz Boljkovca: Delić Zehrudin, Emina Milanović, Milanović Amel, Sušič Ibrahim, Tihak Elvir i Milanović Avdo.

Na kraju manifestacije, glavni imam Medžlisa IZ Gornji Vakuf, Enes Omerović obratio se skupu i pozvao Bošnjake na jedinstvo u ovim danima koji obiluju iskušenjima, te proučio hajr dovu.

{joomplucat:499 limit=8|columns=4|ordering=random}

Više fotografija pogledajte u našoj GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti