10.6 C
Gornji Vakuf
Subota, 20. Aprila 2024.

FOTO: Zimski raport sa Vranice

Planina Vranica je jedna od najatraktivnijih destinacija planinarima iz cijele Bosne i Hercegovine, tokom čitave godine. Ipak na ovoj ljepotici najčešće ordiniraju planinari iz Fojnice, a posebno Gornjeg Vakufa.

Tako se jedna odvažna grupa ljubitelja prirode i izazova iz Gornjeg Vakufa zaputila na Vranicu proteklog vikenda. Visina snijega na pojedinim dijelovima planine, posebno na najvišim vrhovima Nadkrstac i Ločika prelazi jedan metar, što i ne čudi ako se uzme u obzir da najviši vrh Nadkrstac doseže visinu od 2112 metara nadmorske visine.

Ovi ljubitelji prirode su nam skrenuli pažnju da je Vranica predivna planina, ali da zna biti izuzetno opasna za one sa manje iskustva u planinarenju. Naime, za vrlo kratko vrijeme na Vranici se pogoršaju vremenski uslovi te se proširi izuzetno gusta magla. S toga oprez za sve one koji planiraju da tokom zime posjete Vranicu.

Na 1650 m.n.v. u svom srcu Vranica krije Prokoško jezero koje je tokom ovih zimskih dana zaleđeno, što ni u kojem slučaju ne umanjuje njegovu ljepotu.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti