15 C
Gornji Vakuf
Subota, 27. Jula 2024.

FOTO: Seminar o problemu zlostavljanja djece u organizaciji Omladinskog centra

U posjeti Gornjem Vakufu-Uskoplju boravi prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander direktorica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. Profesorica Flander će boravak u gradu na četiri rijeke iskoristiti za buđenje svijesti o problemu zlostavljanja djece. Na temu zlostavljanja djece Flanderova je održala seminar sa predstavnicima Centra za socijalni rad, Policijske stanice, Doma zdravlja, kao i nastvanicima i profesorima osnovnih i srednjih škola u Gornjem Vakufu-Uskoplju. Organizator seminara je Omladinski centar u sklopu projekta „Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece“.

Jutros je ova psihologinja u Osnovnoj školi „Uskoplje“ održala predavanje na temu međuvršnjačkog nasilja – bullying-a, te cyber nasilja. Ovo predavanje pobudilo je veliko interesovanje učenika ove škole koji su iz izlaganja prepoznali neke od oblika zloastavljanja među vršnjacima, te opasnosti kojima su izloženi na interenetu.

U maloj sali Centra za obrazovanje i kulturu u prisustvu oko trideset multidisciplinarnih članova lokalne zajednice koji su u direktnom kontaktu sa djecom profesorica Gordana Buljan Flander je održala predavanje na temu zlostavljanja djece. Ona je govorila o oblicima zlostavljanja, rizičnim faktorima, rizičnim grupama, te oblicima zlostavljanja.

Najveća opasnost današnjice je zanemarivanje samog zlostavljanja djece. Prikazani su statistički pokazatelji zlostavljanja djece i njegovog zanemarivanja u Hrvatskoj, SAD-u i Evropi. Dok se ovim problemom Amerikanci bave gotovo pedeset godina, u Hrvatskoj je ova problematika aktuelna tek posljednjih deset godina, dok je situacija u Bosni i Hercegovini još lošija.

Učesnici seminara su pogledali film „Ukradeno djetinstvo“ koji govori o fizičkom i sexualnom zlostavljanju djece o kojima se brine Gordana Buljan Flander u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti