11.5 C
Gornji Vakuf
Petak, 17. Maja 2024.

Osniva se udruženje samohranih roditelja SBK

Samohrani roditelji koji žive na području Srednjo-bosanskog kantona konačno će imati svoju oazu i mjesto gdje će zajedno lakše prebroditi sve životne poteškoće s kojima se suočavaju. Udruženje samohranih roditelja “Jedan manje – One less” održat će Osnivačku Skupštinu Udruženja dana 22.06.2013.godine u Bugojnu u maloj sali KSC-a sa početkom u 17:30 sati.

“Na ideju o osnivanju udruženja sam došla prije dvije godine kada sam sjela i sublimirala kroz šta sam sve prošla i koliko sam puta doživjela emotivni krah. Rekla sam sebi ‘zašto ne’ i odlučila napraviti udruženje koje će se baviti socijalnim, zdravstvenim i humanitarnim aktivnostima, ali i drugim stvarima”, istakla je Činjarević koja je predsjednica Udruženja.

Udruženje Samohranih Roditelja u Sarajevu je nevladina organizacija koja je ujedno i jedina na prostoru FBiH kao takva.

“Mnoga dijeca nemaju mogućnost da plate instruktora, tako da će im starija dijeca samohranih roditelja davati instrukcije. Aplicirat ćemo i kod farmaceutskih kuća, jer ima mnogo bolesnih, a lijekovi su neophodni. Također, puno je dijece koja imaju 12, 13 ili 15 godina, a koja nikada nisu vidjela more, mi ćemo se potruditi da ih odvedemo bar na tri dana”, rekla je Činjarević.

Ova samohrana majka ističe kako kategorije samohranih roditelja, koji su partnera izgubili na prirodan način, nema nigdje u zakonu i kao da ne postoje, a njihova dijeca se osjećaju manje vrijednim jer nemaju jednog roditelja.

Ciljevi Udruženja su : zalaganje za poboljšanje kvaliteta života samohranih roditelja tj. za poboljšanje ekonomskog i društvenog položaja samohranih roditelja i njihove dijece, zaštite njihovih prava i uključivanje medija (svih vrsta) u podizanje javne svijesti o problemima dijece i njihovih samohranih roditelja. Radi ostvarivanja utvrđenih ciljeva Udruženje se naročito zalaze za ostvarivanje sljedećih zadataka: borba za humaniji odnos cijele društvene zajednice prema kategoriji samohranih roditelja,samohrani roditelji su ravnopravni članovi društva i ne smiju biti diskriminisani ni na koji način,ni u jednom segmentu društvenog života.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti