17.1 C
Gornji Vakuf
Petak, 29. Marta 2024.

FOTO/VIDEO: Gaj

Na 7.8 km od Gornjeg Vakufa u mjesnoj zajednici Voljice smješteno je naselje Gaj. Ovo naselje predstavlja centralno naseljeno mjesto u Voljicu. Tu su smještene mjesna škola i pošta, te džamija.

S obzirom na odličan geografski položaj ovaj kraj je od davnina privlačio ljude, a o tome svjedoče i stećci koji se nalaze u dvorištu džamije u Gaju. Sama džamija je izgrađena 1974. godine, a nakon rata je rekonstruisana, mada nedostaje još posla kako bi izgledala onako kako lokalno stanovništvo želi i zaslužuje.

U naselju Gaj se nalazi Područna škola „Voljice“ u kojoj učenici pohađaju nastavu do četvrtog razreda, nakon čega daljnje školovanje nastavljaju u Gornjem Vakufu. Škola je u proteklom periodu više puta rekonstruisana, a zadnji veći radovi na objektu su završeni početkom septembra 2013. godine. Pored nastave u školi se održavaju i ostale aktivnosti, posebno aktivnosti mjesne zajednice.

U proteklom ratu Voljice je dalo veliki broj žrtava za odbranu Bosne i Hercegovine, a prošle godine je za njih podignuto Spomen obilježje.

Stanovništvo Gaja sa bavi poljoprivredom, a u ekspanziji je uzgoj maline i jagoda.

Posebnu zahvalnost dugujemo Emiru Čauševiću koji je bio naš domaćin u Voljicu, te pomogao u prikupljanju korisnih informacija.

U Gaju završavamo ovogodišnje priče iz naših naselja. Do sada smo snimili 22 naseljena mjesta, a nadamo se da ćemo u budućnosti snimiti i ostatak.

{s}gaj22913{/s}

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti