19.6 C
Gornji Vakuf
Nedjelja, 23. Juna 2024.

Rukomet igramo od 1956. godine

Rukometni klub Sloga nastao je davne 1956. godine u urbanoj kasabi koja ja tada imala naziv Gornji Vakuf, tada je Đuro Hrćan koji je bio prije svega veliki čovjek, a zatim sportista i muzičar prvi u Gornji Vakuf donio rukometnu loptu, gdje je 1956. godine osnovao rukometni klub čiji je član ostao sve do smrti, bilo kao trener, savjetnik ili jedan od navijača.

Nećemo se baviti puno historijom ali kroz te silne godine koje su prošle smjenjivale su se generacije i generacije rukometaša koji su učili i naučili igrati rukomet u rukometnom klubu Sloga, koji je izbacivao vrhunske talente igrače koji su svoje angažmane pronalazili u drugim klubovima i sa njima osvajali prvenstva tadašnje Jugoslavije i najprestižnijeg takmičenja rukometne lige prvaka. Jedan od takvih je zasigurno Zoran Mijatović -Moda koji se može pohvaliti ovim uspjesima sa ekipom Metaloplastike a svoje rukometne korake je počeo upravo u našem klubu, u našoj Slogi.

U vrijeme ratnih dešavanja rukomet se nije igrao u našoj državi pa u periodu od 1992-1995 rukomet je stagnirao, da bi nakon rata rukometna sezona po prvi put u novijoj historiji naše države počela da se odigrava. U tome periodu treba spomenuti da je RK Sloga Gornji Vakuf-Uskoplje tada igralo u najjačoj ligi naše države, Prvoj ligi, i bilježila izvanredne rezultate, sve dok nisu voljom politike i viših sila izbačene u niži rang u kojem se i danas takmiče. U tom periodu Sloga je dala i reprezentativce poput Rasima Demirovića, Sidika Omerovića i Nermina Alkica. Rasim Demirović je dvije sezone bio najbolji strijelac Prve lige Bosne i Hercegovine što je u to doba kada se igrao izuzetno jak i kvalitetan rukomet sigurno fantastičan uspjeh.

Od značajnijih uspjeha Sloga se može pohvaliti sa juniorskim i kadetskim prvenstvima gdje su donosili zlatne, srebrene i bronzane medalje. Najviše uspjeha kao trener omladinskih selekcija zasigurno pripadaju Hrčan Đuri i Šeketi Samiru koji su izbacivali sjajne generacije koje su kasnije rukomet igrale u većim sredinama i drugim klubovima. Također, i Rasim Demirović kao trener omladinskih selekcija može se pohvaliti osvajanjem bronzane medalje.

Rukometni klub Sloga kroz svoju historiju prije rata svoje utakmice igrao na rudarevom igralištu iza srednje škole, da bi u poslijeratnoj ligi svoje utakmice igrao u KSC Bugojno gdje i dan danas bude formalni domaćin susreta u Prvoj ligi Federacije BiH.

Jubilarnih 60 godina kluba, tradicije, rukometa i ljubavi, dakle rukometnog kluba Sloge počeli su da se obilježavaju upravo sinoć na prvenstvenoj utakmici protiv Goražda, a u 2016. godini očekuje se i svečano obilježavanje ovog rođendana, kada bi Sloga trebala konačno dobiti sportsku dvoranu i rukomet igrati u svome gradu.

Podršku vladajućih struktura imaju, prije svega načelnika općine Čaušević Seada koji stoji iza realizacije ovog projekta koji bi sigurno sport u našem gradu vratio i podigao na jedan viši nivo. Također, moramo istači da predsjednik kluba Salih Karalić te njegovi pomoćnici ostvaruju jako dobre rezultate u vođenju kluba, pa se tako u ovim teškim danima bosanskog sporta općenito RK Sloga može pohvaliti da od kada je na čelu kluba Karalić ne duguje se niti jedna marka, vraćeni su dugovi iz prethodnih godina koje su bivše uprave ostavile iza sebe te je zaista fascinantan podatak da mnogo veći klubovi koji se takmiče u Premijer ligi BiH iza sebe ostavljaju nagomilane dugove, dok rukometni klub Sloga korača sigurno ka svjetlijim i boljim danima.

Što se tiče trenutnog igračkog kadra, kako bi rekli materijala ima, samo bolji uslovi a to je sigurno dvorana te ozbiljnost i profesionalnost doveli bi nas u situaciju da se ponovo vratimo u viši rang bh rukometa, uz par povratnika te kvalitetnog mladog kadra RK Sloga će sigurno biti jedan od glavnih konkurenata za povratak u Premijer ligu. Također, u upravni klub Sloge potrebno je uključiti više mladih ljudi koji su željni da pomognu na razno razne načine koji bi doprinjeli u ostvarenju cilja.

Od cilja za ulazak u Premijer ligu potrebno je mnogo više nego je to bilo sada i prethodnih godina. Ovome gradu i ovim ljudima ne treba puno, svjedoci ste bili sinoćnje posjete u prehladnoj dvorani KSC Bugojno, trebalo je natjerati onoliki broj ljubitelja rukometa iz našeg grada da dođu i daju podršku našem klubu i vrate nas u neka lijepa sjećanja kada smo se takmičili u Premijer ligi. Iskreno se nadamo da ćemo iduće sezone igrati u svojoj dvorani te kolone auta gledati po ulicama našeg grada kako proslavljaju ulazak u viši rang. Do tada trebat će nam mnogo rada i truda a volje sigurno imamo, vidjeli ste sinoć.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti