22.6 C
Gornji Vakuf
Nedjelja, 19. Maja 2024.

Posjeta Muftije travničkog i profesora Elči Ibrahim-pašine medrese MIZ Gornji Vakuf

Detalj iz džemata Boljkovac (Foto: Muftijstvo travničko)

U petak, 25. marta 2016. godine, muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović, sekretar Muftijstva, direktor Elči Ibrahim-pašine medrese, mr. Dževdet-ef. Šošićem i tri profesora ove škole bili su u službenoj posjeti MIZ Gornji Vakuf.

Uvažene goste u prostorijama Medžlisa dočekali su predsjednik Izvršnog odbora MIZ Gornji Vakuf, gospodin Enes Kurbegović, glavni imam Enes-ef. Omerović, imami i predsjednici džemata Mehmed-beg Stočanin, Boljkovac, Hrasnica, Pridvorci, Voljevac i Bojska-Lužani.

 Prema planu posjete Muftija je održao predavanje u džemat Boljkovac, direktor Medrese mr. Dževdet Šošić u džematu Hrasnica, dr. Hamid Indžić u džematu Mehmed-beg Stočanin, mr. Safet Durguti u džematu Bojska-Lužani, prof. Omer Meštrovac u Voljevcu i sekretar Muftijstva Rešad-ef. Lendo u Pridvorcima.

 Posjeti džematu Boljkovac pridružili su se predsjednik i glavni imam MIZ Gornji Vakuf. Na početku svog predavanja Muftija je pohvalio imama i vrijedni džematski odbor zbog postignutih rezultata u vođenju džemata. U svome predavanju osvrnuo se na nekoliko vrijednostii koje su itekako potrebne Bošnjacima kako bi na pravi način živjeli vjeru islam. Te vrijednosti su: vjera, odgovornost, ustajan rad i jedinstvo koje je preduslov za uspjeh jedne zajednice. Muftija je takođe govorio o fenomenu kockarnica i kladionica, tom velikom grijehu, koji je itekako uzeo maha u našoj zemlji.

 Na kraju predavanja uvaženi Muftija je pozvao džematlije da se istinski potrude kako bi u svojim kućama i džematima ostvarili prosperitet i lijep život. Poslije predavanja na poziv džematskog odbora i džematlija druženje je nastavljeno u prostorijama mekteba u ovom lijepom džematu.

Iskreno se zahvaljujemo Muftiji travničkom i našim profesorima koji su svojim dolaskom i predavanjima osvježili i uljepšali vjersko-prosvjetni život na području našeg medžlisa. Zahvaljujemo se našim imamima i džematskim odbrima koji su još jednom pokazali kako se dočekuju dragi i ugledni gosti, objavljeno je na službenoj stranici Muftijstva travničkog.

Zadnje dodano
Povezane vijesti