14.8 C
Gornji Vakuf
Subota, 27. Jula 2024.

VIDEO: Ovako je izgledao Gornji Vakuf 1990. godine

Hotel "Raduša" Gornji Vakuf

Prema popisu stanovništva Gornji Vakuf je 1991. godine imao 25.181 stanovnika. Period je to u kom je općina spadala u red srednje razvijenih u Jugoslaviji.

Na području općine Gornji Vakuf vršena je eksploatacija uglja, gipsa, kvarcita, željezne rude i dolomita. U svim ovim rudnicim bilo je zaposleno 600 radnika.

Pored rudarstva u Gornjem Vakufu se u poslije Drugog svjetskog rata razvila i metaloprerađivačka djelatnost. Nosioci ove djelatnosti prije svega su bili “Tom” i tvornica opruga “Unis”. U ovim firmama je nekad bilo zaposljeno oko 800 radnika.

Pošto je ovo područje jako bogato šumom, u Gornjem Vakufu se razvila uspješno i drvoprerađivačka djelatnost. Nosilac aktivnosti u ovoj djelatnosti bila je tvornica namještaja “G. V. mebl” na Trnovači.

Zahvaljujući procesu industrijalizacije, razvila se i tekstilna industrija, u vidu dvije firme, i to “Borac” i “TOP”, koje su zapošljavale više stotina radnika.

U videu koji traje nešto više od 40 minuta pogledajte kako je Gornji Vakuf izgledao u ljeto 1990. godine. Primjetno je izvođenje više građevinskih radova sa dosta entuzijazma, čiji graditelji nisu mogli ni slutiti kakva se nesreća sprema, kako dolaze sivi oblaci koji donose rat i strašna razaranja.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti