18 C
Gornji Vakuf
Srijeda, 08. Maja 2024.

Da li da kupim Samsung Galaxy S8 ili nekog od jeftinije konkurencije?

Foto: Internet

Nakon što je Samsung početkom aprila predstavio svoj novi flagship iz serije galaxy, model Samsung galaxy S8 i S8+ vrijeme je da krenemo razmišljati o izboru telefona za ovu godinu. Istina, do kraja godine ćemo sigurno na tržištu vidjeti još neke sjajne uređaje, ali kada je Samsung izbacio svoj top model, odmah razmišljamo o kupovini novog uređaja, posebno kod nas na Balkanu, gdje skoro sve počinje i završava sa Samsungom.

Da li je novi Samsung najbolji telefon na tržištu u ovom trenutku? Moguće. Da li je najbolji izbor za kupovinu? Moguće.

Sa Samsung S8 mogu se takmičiti perijanice iz Huaweia, LG-a, Sonya, Appla, ali i galopirajuća sila iz Kine u vidu Xiaomijevih telefona i OnePlus uređaja.

Huaweijev konj za trku je P10. Glavna uzdanica ovog telefona su dvije kamere sa zadnje strane, rađene u saradnji sa Leicom. Iskustva su fenomenalna baš kao i na P9. Cijena Huawei p10 je oko 1250 KM. Pored dvije kamere, telefon će sigurno pažnju privući i sa ajfonastičnim izgledom i vrhunskim materijalima izrade, a tu je svakako i vrhunski CPU proizveden od samog huaweia, Kirin 960.

LG ove godine sami vrh lovi sa modelom G6. Telefon, također ima dvije zadnje kamere, a vrti se na prošlogodišnjem cpu snapdragon 821. Telefon ima sjajan omjer prednjice, gdje displej pokriva čak 78,6%. Ovaj uređaj bi kod naših operatera trebao biti dostupan tek u maju, a cijena će sigurno biti veća od huawei p10.

Sony će tržište napasti sa modelom Xperia XZ. Iako je predstvaljen još u februaru, teško da će ga iko kupiti prije ljeta, ako ga iko uopšte htio, jer Sony svake godine pada u odnosu na konkurenciju. Vrte smarajući dizajn bez ikakvih inovacija.

Novom Samsungu S8 mogu parirati i uređaji od prošle jeseni. To je prije svih Iphone 7, koji košta 1571 KM, uređaj je sjajan, ali cijena je nerazumna.

Spomenuli smo kineske kompanije Xiaomi i OnePlus. Xiaomi bi se sa S8 mogao pogurati sa svojim Xiaomi Mix. Budite sigurni da je čak i S8 dio inspiracije pronašao u tom MIX-u. To je telefon čiju prednjicu pokriva 94% displeja. Nedostatak mu je što ga možete kupiti samo preko interneta po cijeni oko 600$ plus carina i PDV, bez servisa do Kine.

S druge strane OnePlus ima sjajni model 3T. Uređaj se vrti na snapdragon 821, 6 GB rama, 128 GB interne memorije a košta 480€. Možete ga kupiti na kompanijinoj službenoj stranici, ali računajte da će u BiH da vam naplate carinu i pdv, pa bolje da vam telefon isporuče nekom rođaku u EU, jer je telefon u Europi i neće biti dodatnih troškova.

Ovdje nismo pretjerano pisali o samom S8. Siguran sam da ste već pročitali sve o njemu. Jednostavno, sjajan je. Ima jedan problem, koštat će oko 1600 KM. Postavlja se pitanje šta ima toliko bolje od konkurencije osim što ga potpisuje Samsung. Da imam para kao Džajić, ja bih ga kupio i kraj priče. Ali s obzirom da nemam i moram paziti kako troši lovu, a želim imat vrhunski uređaj, onda bih se definitivno odlučio na One Plus 3T ili Huawei p10. Odlični telefoni, a cijena prihvatljiva. Ipak, prije kupnje bih sačekao još koji dan, jer Xiaomi 19.4. predstavlja MI6, svoj top model. Uređaj će biti puno jeftiniji od MIX-a, a po najavama ima da bude barem kao S8 J.

NAPOMENA: Cijene su okvirne, računate po ponuditi BH operatera, vjerujem da ima i skupljih i jeftinij ponuda.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti