17.1 C
Gornji Vakuf
Nedjelja, 08. Septembra 2024.

Ovo su ključni elementi novih mobitela

Proljeće je vrijeme trendova i novih modela u mobilnoj industriji. Nakon što su LG, Huawei i Samsung predstavili nove flagship uređaje, možemo formirati sliku o tome šta će da bude popularno u mobilnoj industriji.

Najveća novost su displeji koji se protežu od ruba do ruba donoseći nam omjer 18:9. Taj omjer nam je prvo predstavio LG sa modelom G6 a Samsung je otišao malo dalje pa nagurao 18,5:9. Cijelu priču oko sjajnih displeja zakolatao je prošle jeseni Xiaomi sa modelom MI MIX.

Moram reći da mi se sviđa ovaj novi trend jer još od prvog android telefona kog sam imao, HTC wildfire S, smetalo mi je toliko “meso” oko displeja. Sada telefoni imaju manje dimenzije ali veće displeje. To je sigurno nešto čemu mobilna industrija ali i korisnici teže već duže vrijeme. Trenutačni problem za ovaj omjer predstavlja što aplikacije i video sadržaji nisu spremne za tu novost, ali to će biti mijenjano iz dana u dan, jer svi će da prate Samsung i LG.

Druga novost kod mobilnih uređaja je povratak crne boje, ali ovoga puta u mat crnoj boji. Ovo je jesenas pokrenuo Apple sa Iphone 7, a sada uređaje u toj boji dično pokazuje Samsung i Huawei, ali i ostali manji proizvođači.

Još od lanjskog Huawei P9 traje pomava za dual kamerama. Taj trend sada doživljava novu ekspanziju. Ponovo prednjači Huawei sa modelom P10,ali tu je sada i LG sa G6. Ipak, novi Samsung S8 i S8+ na leđima imaju samo jednu kameru. Upravo sam gledao fotografije prototipa S8 sa dvije kamere, ali nije poznato zbog čega su od tog odustali Korejanci. Možda se pojavi neki S8 neo ili neki sličan fazon.

Priču o trendovima u mobilnoj industriji završavamo sa količinom RAM-a u telefonima. Konačno su proizvođači rekli da je u ovom trenutku dovoljno 4 GB RAM-a, te su osnovne modele svojih flagshipova ponudili sa tom količinom radne memorije. Ovo svakako podržavamo jer kako je bilo krenulo uskoro bi na mobitelima imali podjednaku količinu rama i memorije za pohranu.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti