16.3 C
Gornji Vakuf
Srijeda, 12. Juna 2024.

FOTO: Vranica, divna planina

Planina Vranica nalazi se sjeveroistočno od Gornjeg Vakufa s najvišim vrhom Nadkrstac 2.112 m n/v i s još nekoliko značajnih vrhova iznad 2.000 m n/v (Rosinj 2.059 m n/v, Devetaci 2.110 m n/v, Bijela Gromilica 2.072 m n/v, Krstac 2.069 m n/v, Ločika 2.107 m n/v, Treskavica 2.023 m n/v…).

Veći dio površine Vranice prekriven je pašnjacima s raznolikom florom i faunom. Vranicu prepoznajemo po Prokoškom jezeru, mnogobrojnim i interesantnim izvorima, predivnim slapovima kao i pećinama i jamama.

Sve te ljepote moguće je upoznati kroz planinarske ture, za što je zadužena ekipa ljubitelja prirode iz Planinarskog društva „Goran“ Gornji Vakuf-Uskoplje. U cilju što boljeg približavanja ove planine lokalnom stanovništvu, PD „Goran“ svake godine organizuje pohod „Upoznajmo Vranicu“. Ovogodišnji pohod je uspješno završen, a realizovan je na maršuti: Luke (vrelo Vrbasa) – Sikira – Podborovac – Treskavica – Sarajevska vrata – Vidikovac (iznad Prokoškog jezera) – Krstac – Nadkrstac (najveći vrh Vranice 2112 mnv) – Bojačka lokva – Planinarski dom Rosinj 1680 mnv.

Nakon pohoda učesnici su se skrasili u Planinarskom domu Rosinj, gdje im je obezbjeđen ručak i osvježenje, te oragnizovano večernje druženje. Nakon prespavane noći na 1680 mnv, planinari su se zaputili prema Gornjem Vakufu, a iza njih ostala je Vranica koja sa svojim ljepotama i prekrasnim krajolikom čeka nove planinare i ljubitelje prirode.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti