17.1 C
Gornji Vakuf
Nedjelja, 08. Septembra 2024.

Intervju sa Josipom Topićem, vlasnikom Autoškole Topić Jajce

U posljednje vrijeme u medijima moglo se pročitati o najavljenom poskupljenju polaganja vozačkog ispita u BiH. Na osnovu tekstova iz medija da se primjetiti da je incijativu za poskupljenji polaganja vozačkoga ispita inicirala Asocijacija autoškola u BiH.

Tko predstavlja Asocijaciju autoškola u BiH, koji su stvarni motivi poskupljenja polaganja vozačkog ispita, koliko će poskupiti vozači ispit i niz drugih pitanja, kao i odgovore na njih, tražili smo od Josipa Topić, vlasnika Autoškole Topić Jajce. Prije samoga početka, želimo da se zahvalimo što ste pristali da date svoj osvrt po ovoj problematici, uzimajući u obzir Vašu stručnost, dugogodišnji rad i iskustvo na poslovima osposobljavanja kandidata za vozače i prostor u kojem radite, smatrali smo da ste kompletni da na naša pitanja date odgovore, a sve sa ciljem kako bih naši čitatelji dobili više informacija o svemu što nosi ova oblast. Znamo da su bile izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama u BiH. Možete li reći , u kojem dijelu su bile izmjene, što donose i koja su očekivanja o učincima izmjene zakona?

-Zakon o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH od 2006. godine, do sada je mijenjan osam puta. U posljednjim izmjenama unesene su odredbe koje se odnose na oduzimanje vozačke dozvole i poništenje iste. Osoba koja prvi put stekne pravo upravljati motornim vozilom i u roku od dvije godine dobije četiri kaznena boda, oduzima se i poništava vozačka dozvola. U zakonu je ostavljena odredba kojom će se donijeti Odluka o jedinstvenim minimalnim proračunskim elementima vrijednosti nastavnog sata iz teoretskog i praktičnoga dijela osposobljavanja kandidata za vozače. Tu odluku donosi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, usuglašen s tijelom nadležnim za obrazovanje. Zakon se počeo primjenjivati 15.02.2017. godine i navedena odluka još nije donesena. Za donošenje odluke nije potrebno bilo čekati. S tom odlukom nema veze Pravilnik o osposobljavanju kandidata za vozače u BiH, ističe Josip Topić.

U sredstvima informisanja sve se više može pročitati da će polaganje vozačkoga ispita iznositi i do 1.500,00 KM. Što Vi mislite o tome. Navedeni izjave su plasirane od rukovodstva Asocijacije autoškola u BiH.

-Vratimo se malo na Asocijaciju autoškola u BiH. Mi smo Autoškola TOPIĆ Jajce, pored Jajca poslujemo u Donjem Vakufu, Bugojnu i Gornjem Vakufu/Uskoplju i Mrkonjić Gradu. Imamo šest uposlenih instruktora. Odgovorno tvrdim da nas Asocijacija autoškola u BiH ne predstavlja. Stavovi Asocijacije autoškola u BiH nisu naši stavovi. Pouzdano tvrdim da to nisu stavovi ni 70% autoškola u BiH. Asocijaciju čine moje kolege, koje od 2004. godine nisu održali Skupštinu Asocijacije autoškola u BiH. Nisu dozvolili drugima da budu članovi pa i da predlažu ili biraju vodstvo Asocijacije. Do sada sam nadležnima na to ukazivao. Iz navedenoga može se zaključiti da nisu održali bilo kakav sastanak po pitanju ovih stajališta koja iznose.  To su njihova stajališta osobna i kao takva ne mogu ih uvažiti.

Da li to znači da ste protiv navedene cijene!

-Ne, ja sam svoja stajališta o tome kaza na (https://www.klikjajce.com/poskupljenja-u-autoskolama-josip-topic-dipl-ing-prometa/). Svakako da treba uvesti reda, ali to treba svesti u realne okvire.

Šta su po Vama realni okviri cijena obuke i ispita?

-Gledajte, kada govorimo o osposobljavanju kandidata za vozače i polaganju vozačkog ispita, potrebno je naglasti da se to polagnaje sastoji od troškova koji nemaju veze sa troškovima koje naplaćuje autoškola. Autoškola treba da naplati osposobljavanje kandidata za vozače iz poznavanja propisa i upravljanja vozilom, ostale troškove, a to su Lječničko uvjerenje, nastava prve pomoći, ispit prve pomoći, ispit propisa i ispit upravljanja. To su troškovi koji se plaćaju nadležnim subjektima u sustavu, s tim autoškola nema veze. Da bi formirali cijenu osposobljavanja kandidata za vozače, potrebno je da uzmete određene elemente koji tu cijenu čine. Zbroj svih tih elemenata jest ukupna cijena osposobljavanja za pojedinu blast i pojedinu kategoriju. Danas, cijena osposobljavanja iz propisa i upravljanja za B kategoriju ne bi trebala da bude više od 800,00 KM. Ako tu dodamo ostale troškove koji su oko 300,00 KM, ta ukupna cijena  je oko 1.100,00 KM, što smatram prihvatljivim. Sve druge može se reći da je nerealno.

Kolike su sada cijene?

-Sada je slobodno formiranje cijena. Međutim, slobodno formiranje cijena ovisi o nizu čimbenika na tržištu, a tu posebno izdvajamo i nelojalnu konkurenciju. Jedan od problema je i taj što nadležna ministarstva omogućavaju prijavljivanje kandidata iz ispita koji su se osposobljavali u auto školama, koji ne izmiruju obaveze prama državi. Poseban problem je što 80% auto škola nisu u sustavu PDV-a i na taj način su konkurentniji na tržištu, i ako po svim uvjetima koje moraju ispuniti auto škola, nelogično je da ne prelazi prihod na godišnjem nivou od 50.000,00 KM. Zna se desiti da jedna auto škola osposobi i do 200 kandidata sa dva instruktora vožnje, a da nije u PDV-u.

Imali rješenje za ove probleme?

-Ima, ima za sve rješenje. Jednostavno je potrebno minimalne elemente vrijednosti nastavnoga sata ovjeriti u poreznoj upravi. Porezna uprava na taj način ima uvid u ulaz sredstava, a samim time i kontrolu za ulazak u PDV. To je jedini način da se stane ukraj radu na crno. Jer takav rad doprinosi i smanjenju sigurnosti prometa, završio je na kraju Jospi Topić, vlasnik Autoškole Topić Jajce.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti