22.2 C
Gornji Vakuf
Subota, 18. Maja 2024.

FOTO/VIDEO: Podignuta najveća zastava u Srednjoj Bosni. Sretan rođendan voljeni grade

Danas je u povodu Dana Općine Gornji Vakuf-Uskoplje upriličeno podizanje zastave Bosne i Hercegovine na jarbol postavljen iznad grada na Zvizdima.

Naime, ideja postavljanja zastave potekla je od neformalne grupe građana koji su uz pomoć privrednika i institucija uspjeli da obezbijede potrebna sredstva za gradnju te su projekat uspjeli realizovati kako bi grad Gornji Vakuf-Uskoplje dobio poklon za Dan Općine 01.oktobar. 

Visina jarbola je 30 metara sa zastavom dimenzija 6×12 metara. Stopa jarbola je na dubini od dva metra, osmougaonog oblika čija je površina 5×5 metara debljine 1 metar, dok je grlo jarbola okruglog oblika prečnika 1,4 metra i debljine 1 metar.

Procijenjeno je da je u izgradnju jarbola potrošeno oko 20 hiljada KM, dok je za isti projekat u Sarajevu potrošeno 50 hiljada KM. Ekipa koja je vodila ovaj projekat imala je na raspolaganju samo 1.120 KM dok je sve ostalo utrošeno u materijalu, uslugama, ili je direktno uplaćeno firmi Eurometali koja je bila dobavljač za čelične cijevi.

Ilijaz Skeho, Muris Pidro, Eniz Šehić, Mugdim Abazović, Saudin Bektić, Nezir Čaušević, Adnan Ramić, Maid Gafić, Esmin Hajdarević, Nijaz Duratbegović, Edin Kičin, Aid Gafić, Bajro Subašić, Sulejman Hadžiabdić, Sulejman Abazović,

Svoje slobodno vrijeme u izgradnju jarbola dali su i ekipa sa Rudnika uglja Gračanica, ekipa JKP Radovina, zatim Said Milanović.

Ovom prilikom se zahvaljujemo i dizaličaru iz firme Eskimo iz Travnika Semiru Kasumoviću koji je bez problema podigao jarbol. Iskrenu zahvalu upućujemo web portalu GornjiVakuf-x.com za promociju projekta, te ekipi FLASHteam za snimak iz drona.

Ovo je spisak svih donatora i izvještaj o utrošku sredstava: finizvj2

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti