24.6 C
Gornji Vakuf
Nedjelja, 19. Maja 2024.

FOTO: Multisektorski tim G. Vakuf-Usk. priključio se obilježavanju kampanje ‘16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja’

Multisektorski tim za pitanja nasilja u porodici Gornji Vakuf-Uskoplje se priključio obilježavanju međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

Dana 06.12.2018. godine uz podršku OSCE misije u BiH, organiziran je okrugli stol na temu „Izazovi i prilike za prevenciju rodno zasnovanog nasilja u općini Gornji Vakuf-Uskoplje“.

Ovo je bila prilika da se predstavi „Akcioni plan za prevenciju nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja za općinu Gornji Vakuf-Uskoplje za period 2018. – 2020. godine“, kao i rad općinskog Multisektorskog tima za pitanja nasilja u porodici.

Dana 10.12.2018. godine obilježen je Dan ljudskih prava uz podršku volontera i volonterki Omladinskog centra i Vijeća učenika Mješovite srednje škole „Gornji Vakuf“. Ovim događajem smo htjeli skrenuti pozornost na kršenje osnovnih prava žena i djevojčica i naglasiti vrijednost ljudskih prava.

„16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ je međunarodna kampanja kojom se skreće pažnja javnosti na problem nasilja nad ženama i podržavaju akcije zaustavljanja rodno zasnovanog nasilja na lokalnom i međunarodnom nivou. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava, a s ciljem naglašavanja povezanosti između zaustavljanja rodno zasnovanog nasilja i vrijednosti ljudskih prava.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti