22 C
Gornji Vakuf
Ponedjeljak, 20. Maja 2024.

Jasminka Drino Kirlić dobitnica Mirovne nagrade Mreže za izgradnju mira

U okviru svečanosti koju su povodom 70. godišnjice od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima u Sarajevu organizirali Mreža za izgradnju mira i USAID-ov projekat PRO-Budućnost, pred 500 gostiju dodijeljene su novinarska nagrada “Srđan Aleksić” i Mirovna nagrada Mreže za izgradnju mira.

Nakon razmatranja svih prijava i na osnovu ranije utvrđenih kriterijuma, Komisija, koju je činilo ukupno 15 osoba, u kategoriji Mirovna nagrada – osoba, nagradu je zasluženo dobila Jasminka Drino Kirlić iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja, dugogodišnja aktivistkinja koja je 41 godinu svog života radila u srednjoškolskom obrazovanju, u razrušenoj i podijeljenoj sredini osnovala je i vodila Omladinski centar. Podržavala je mlade, žene, porodice nestalih, svoja iskustva je podijelila i sa ženama Ukrajine i Sirije.

Ove godine za Mirovnu nagradu Mreže za izgradnju mira bilo je nominovano 20 osoba.

Uspostavljanjem ove nagrade, koalicija 165 organizacija civilnog društva i škola iz čitave BiH koje čine Mrežu za izgradnju mira, željela je odati priznanje pojedincima i pojedinkama koji svojim radom i ličnim primjerom pokazuju kako se na ovim prostorima gradi mir, kako se njeguje kultura dijaloga i nenasilja, i kako se unapređuje društveni i ekonomski život Bosne i Hercegovine.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti