19.1 C
Gornji Vakuf
Srijeda, 08. Maja 2024.

Briljantni poslovni rezultati Rudnika uglja Gračanica, plan proizvodnje prebačen za 15%

Foto: RTV Bugojno

Iza Rudnika uglja Gračanica Gornji Vakuf- Uskoplje je uspješna poslovna godina, što je nastavak dugogodišnjeg kontinuiteta postizanja veoma dobrih rezultata na planu iskopa i plasmana uglja.

Ovogodišnji plan proizvodnje od 255.000 tona uglja realiziran je 21. novembra ove godine, a do kraja godine Plan će biti prebačen za oko 15 % i iznosit će 290.000 tona uglja.

Također, Plan otkrivke je po riječima izvršnog direktora za tehničke poslove Redže Kadunića, prebačen za oko 40 %. U godini u kojoj Rudnik Gračanica obilježava 80 godina postojanja, oko 190 radnika i članova menadžmenta veoma je zadovoljno činjenicom da su i u ovoj godini poslovali pozitivno, te da nemaju dugovanja prema Državi, komintentima i dobavljačima.

Nedavno je uposleno devet novih radnika. Gornjevakufski rudnik po tome je jedan od najuspješnijih rudnika u našoj zemlji sa diskontinuiranom tehnikom. U protekle dvije godine značajna sredstva uložena su i u nabavku mehanizacije. U 2018. godini najveća količina od 120.000 tona uglja isporučena je preduzeću Natron – Hayat iz Maglaja, te Termoelektrani Tuzla 60.000 tona , dok su preostale količine uglja plasirane posredstvom komercijalne prodaje.

Sve količine uglja koje se planiraju proizvesti u narednoj godini već su prodane. Između ostalog planirano je da se Natron Hayatu proda količina od 180.000 tona uglja. U ovoj godini Rudnik je bio angažovan na poslovima istraživanja novog ležišta “Kotezi” na području bugojanske i donejvakufske općine.

Istraživanja, koja su rađena u prijeratnom periodu, a intemzivirana u posljednjih pet godina su okončana i utvrđene su rezerve uglja od oko 101 milion tona povoljnih za površinsku eksploataciju, te samim tim interesantnim za otvaranje novih zamjenskih kapaciteta. U zadnje dvije godine izbušeno je , odnosno, ispitano, na površini od 16,5. 000 metara.

U ovim aktivnostima Rudnik uglja Gračanica je bio investitor u visini od 3,5 miliona maraka, dok su ispitivanja vršila dva konzorcija iz Sarajeva i Živinica. U istom periodu realizirano je značajna finansijska podrška lokalnim zajednicama u Gornjem Vakufu-Uskoplju, Bugojnu i Donjem Vakufu. Uposlenike i menadžment očekuje i posao na pripremi za potpisivanje novog kolektivnog ugovora s obzirom da aktuelni dvogodišnji uskoro ističe.

U gračaničkom rudniku na tradicionalan način će obilježiti i 21. decembar Dan rudara. U petak će na svečanosti u krugu preduzeća biti održana svečanost prilikom koje će radnicima biti uručene prigodne nagrade.

RTV Bugojno

Zadnje dodano
Povezane vijesti