9.4 C
Gornji Vakuf
Srijeda, 08. Maja 2024.

Uspješna gornjevakufska firma Rose-wood d.o.o. proizvodi ekološki pelet i briket, te masivni namještaj

Foto: Naila Čaušević

Kompanija Rose-wood doo Gornji Vakuf- Uskoplje je osnovana 1991. godine, a danas važi za jednu od najperspektivnijih firmi za proizvodnju peleta i briketa u Bosni i Hercegovini. Ova porodična firma zapošljava u prosjeku oko 200 radnika, taj broj se mijenja zavisno od sezone. Osim Rose-wooda vlasnici Enes Čemer i Ibrahim Kasumović posjeduju i dva tržna centra “ TC Rose” u Gornjem Vakufu- Uskoplju I Bugojnu, te  Mini hidroelektrane “HE Merdani doo” i firmu za Export- Import “Best Rose doo” koja se nalazi u Pločama u Hrvatskoj.

– Od 1995. godine izrađujemo proizvode od visokokvalitetne bukve iz šuma u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine i hrasta pretežno iz savskog područja. Firma se prostire na površini od otprilike 80.000 m2 od čega je 15.000 m2  natkrivenog prostora. Cjelokupni proces počinje primarnom preradom sirovine. U našoj pilani prerađujemo oko 23.000 m3 trupaca bukve i hrasta, te proizvodimo oko 12.000 m3 daske godišnje- kazao nam je Sales manager Ajdin Kasumović.

U sušarama kapaciteta 1600 m3 se suši rezana građa, proizvode dužinski i širinski spojene masivne bukove ploče, elemente za namještaj, te masivni namještaj kao finalni proizvod. Od kvalitetnog bukovog otpada izrađuju ekološki čiste i visokokalorične brikete za evropsko tržište. Prateći svjetske trendove započeli su i sa proizvodnjom ekološkog drvenog peleta isključivo od bukovog drveta. Proizvodnim programom najprisutniji su na tržištu Njemačke. Oko 97% proizvodnje namjenjeno je izvozu u zemlje Sjeverne Amerike, Evrope, Azije i Afrike.

– Pratimo svjetske trendove i vodimo računa o tajmingu tako da koristimo vlastitu transportnu kompaniju, da bi naši proizvodi stigli u pravi čas na evropsko tržište. Od 2006. godine u našim mini hidroelektranama iz obnovljivih izvora proizvodimo električnu energiju tzv. Green energy. Započeli smo sa izgradnjom i četvrte hidroelektrane instalisane snage 3MW/h na rijeci Lašvi. 2013. godine smo izgradili prvi tržni centar “TC Rose” u Gornjem Vakufu, a dvije godine kasnije još jedan u Bugojnu. Smješteni smo u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine u blizini prometnih luka Ploče i Split u Republici Hrvatskoj. Partnerima ukazujemo da smo spremni na sve oblike poslovne saradnje- poručuje Kasumović.

Zadnje dodano
Povezane vijesti